Om att se in i framtiden

Det är en vetenskap att försöka tala om hur framtiden blir. Om man säger att man gör ”prognoser” så verkar det trovärdigare, än om man ”gissar”.Och det är det också, eftersom ”gissningar” går mera på magkänsla och ”prognoser” går mera på beräkningar baserade på fakta om hur det brukar bli och fakta om nuläget. Men i båda fallen kan man aldrig vara riktigt säker.Det har vi blivit varse de senaste dagarna. Nu går det så fort att investeringsföretagen inte hinner ändra sina hemsidoor. På Bancos hemsida kan man läsa i dag som om allt var frid och fröjd och man kan också läsa att de tycker att det är vettigt att satsa på USA-aktier. Samma dag- i dag- kan man läsa i SVD att ”SWEDbank köper upp blödande konkurrent”(dvs Banco fonder).

Vi påstås leva i informationssamhället, och ändå är det tydligt att informationen inte hinner ikapp verkligheten på ett trovärdigt sätt. Verkligheten skenar.

Det är en nyttig läxa för oss att både prognoser och gissningar om framtiden slår fel.Och det är en nyttig läxa att gissningar kan vara bättre än prognoser-kanske därför att ”magkänslan” är mycket snabbare än prognosmakeriet.

När allt verkar i gungning och marken skälver under våra fötter så har det också det goda med sig att vi bättre förstår-förhoppningsvis- vad som är riktigt viktigt för oss.

För utom värme,mat,vatten och sexualitet -som är basala behov,vilka inte ger livet mening,utan endast uppehåller livet – så är det våra relationer som gör livet värt att leva. Pengar kan vi vara utan- för de finns ju inte. men utan kärlek i olika former är det ingen idé att leva. Kärlek som vänskap. Kärlek som tillhörighet.Kärlek som passion och kärlek som skönhet.Dessa våra livsbärande och meningsgivande kvalitéer kan inte säljas.Kan inte köpas. Kan inte låsas in. Så fort vi försöker förfoga över dem -ja då,försvinner de!! I detta perspektiv är den ekonomiska krisen ingen livskris för oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s