Alla kan meditera – och alla gör det!

När jag går ut på morgonpromenaden längs Värtans strand, så kommer ljudet emot mig. Ljudet från motorvägen mot Norrtälje. Det är mycket svårt att hitta riktigt bra tysta platser i storstadsområdet. Ofta tänker vi inte på det, att vi hela tiden omges av ljud. Vi behöver tystnaden för att kunna höra vad naturen , Gud och andra har att säga till oss. Vi behöver tystnaden för att kunna ”höra” våra egna tankar bättre.

I tystanden kommer vi närmare oss själva, inte bara våra tankar utan också närmare våra känslor. Att meditera kan betyda flera saker. En betydelse är att finna ro för att –utan störande yttre intryck- kunna låta den egna själen eller anden vandra på upptäcktsfärd i livets frågeställningar och i nuet för att förstå det bättre. Att meditera kan också vara att meditera över något särskilt. Till exempel över en tavla, en dikt eller ett bibelställe. Att länge, långsamt tränga in i något jag riktar mina tankar mot medvetet för att kanske få en djupare och viktigare förståelse av det som jag beslutat mig för att meditera över.

Egentligen tror jag att alla människor mediterar, mer eller mindre. Ibland blir vi mer medvetna om det än annars. Man känner att man kommer i en ”meditativ stämning” – utan att det kanske var avsikten. Det bra blev så. Denna känsla eller denna stämning eller snarare medvetandeförhöjning stimuleras av olika yttre och/eller inre situationer. En sådan är att tystnad råder –men det är inte nödvändigt, fastän det ofta är bra. Jag skall nämna några situationer som för mig ibland är medvetandehöjande och du kan säkert känna igen dig och lägga till flera för egen del.

 

En bra konsert är det första exemplet. För mig är en riktigt bra konsert en situation då jag mentalt förflyttas ur tid och rum och in i musiken och vidare in i kosmos som jag själv är en liten del av samtidigt som jag anar dess obegränsade storhet.Jag vet inte var jag är eller inte ens vad jag hör, men jag frigörs till en andlig resa som är kreativ och befriande.

 

Det andra exemplet är en längre fysisk ansträngning. Att löpa någon timme i ganska lugn takt. Eller att delta i en pilgrimsvandring.(Gå in på http://www.tabyforsamling.com ,klicka på ”länkar” längst ner till höger på startsidan) Vid längre fysisk aktivitet, kan också vara långprommenad, ridning eller segling,  frikopplas hjärnan och sinnena ofta på ett mycket kreativt sätt. Många har kommit på sina bästa idéer eller löst svåra problem i motionsspåret.

 

Mitt tredje exempel är nattvardsgudstjänsten. Där –i mässan –kan tiden stanna och jag möter mig själv Jag kan få en ordlös gemenskap med andra(levande och döda) i nattvardens evighetsnu.

 

Det fjärde  exemplet är något jag erfar när jag besöker speciella platser. En viss glänta i skogen. En sten vid en bäck eller en strand. En klippa. Platser som gör att jag kommer i en specielkl stämning. Den stämning som innebär att jag både förundras över universums storhet och outgrundlighet och fantastiskhet samtidigt som jag upplever min egen litenhet, min egen existens(att jag ÄR) och det fantastiska i att jag lever. Detta brukar jag kalla ”den religiösa grundupplevelsen” (jag citerar mig själv). Jag tror de flesta läsare känner igen sig.

 

Dessa fyra exempel på när man kommer i en ”meditativ situation” har det gemensamt att man kan uppleva dem, komma i dem, utan att man ens har tänkt att man kan meditera. Nu är det så att man kan så att säga hjälpa naturen på traven. Dvs man kan uppsöka, eftersträva, dessa situationer för att nå det meditativa resultatet. Ibland kan det lyckas. Det finns också andra sätt att lära sig meditera. Där är sådana saker som kroppsställningar, andning, kost (mat o dryck), hur man riktar blicken(eller blundar) samt viss litteratur viktiga.

 

Att meditera kan också betyda att med ord och röst leda tankarna , visa på sätt att tänka som ger nya dimensioner.

 

Meditationen behöver inte vara knuten till någon speciell religion eller tro. Men meditationen hör definitivt hemma i kyrkan. Det är ju en andlig övning eller en andlig händelse.

 

Meditationens mål är att vi skall mogna som människor, bli mera harmoniska och mera kärleksfulla.

 

 

”Vila i mig,

du ska se att allt ska bli stilla i dig,

genom mig kan du bli fri.

Jag finns här hos dig.

Fast vågorna går höga kan du vila,

Vila, vila i mig ”

(Sv ps 755)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s