Att upptäcka…..

Täcka, alla vet vad det betyder. Men vad bety­der att upptäcka? Täcka är att dölja, skyla över. Göra osynligt. Att upptäcka måste tror jag betyda att ta bort det som skyler. Att se det som är dolt.

 

En upptäcksresande är en per­son som reser för att se det som andra inte har sett. Det är något spännande över en upptäcks­resande. Hon vill resa för att se och kanske för att sedan berätta för oss som inte sett.

 

Resan kan man göra geogra­fiskt men också andligt inåt i den egna själen. Jesus säger ett ställe i Nya Testamentet ”Med seende ögon skall ni inget se, och med hörande öron skall ni inget höra”. Vad menar han?

 

Jag tror att han menar att vi ser men inte förstår vidden av det vi ser. Vi hör men förstår inte djupet i det vi hör.

 

Det hela beror vilken ut­siktspunkt man har! Från vilken punkt man ser på tillvaron. Låt oss tänka att tre personer ser på Täby centrum. De gör det från olika utgångspunkter. Den för­ste är handlare i centrum. Låt oss säga på den utmärkta affä­ren Täby Fisk. Han ser kunderna komma ut och in. Ser vilka in­tressen de har av färdiglagade sillbullar eller om de har råd att köpa den nykokta hummern. Han ser också lunchgästen som kommer in och tar en laxrulleeller en senapsmarinerad ström­ming med potatismos. Han kan mycket väl och korrekt beskriva livet i Täby centrum, från just sin utsiktsplats. Den andre är parkeringsvakt. Han ser vilka bilar som stått för länge parkeringen. Tre tim­mar får man stå. På Kyrkbacken, utanför kyrkan får man bara stå i 30 minuter. När vi ber parkeringsvakten beskriva Täby Centrum berättar han om trafik­ intensitet och felparkeringar kanske om ilskna felparkerare?

 

Vår tredje iakttagare kan vara den asiatiska kvinna som livnär sig på att samla kundvagnar. Man får fem kronor för varje vagn man sätter till­baka i ställen – ­inne i butikerna. Hon lever på detta och kon­kurrerar, allas vår Allan, som gör samma sak för Cancer fonden. Kvin­nan ser blicken, på kunden som handlat. Följer kunden med den fulla kundvagnen-följer ända  från  affären frågar försynt om hon får ta till­baka vagnen. Jag tror hon har sådan männis­kokännedom att hon ser vilka som är lönt fråga och vilka som är lönt att följa till bilen.Om vi nu ber att dessa tre att i var sitt brev beskriva vad de upptäcker i Tä­by Centrum en viss speciell lör­dag  kom mer d et  att stå helt olika saker i deras brev. Trots att de beskriver samma plats och samma dag.

 

Man behöver inte åka till Afri­kas djungler för att upptäcka. Det räcker med Täby Centrum. Eller varför inte det egna hemmet? Den egna familjen. Eller arbetskam­raterna, skolkamraterna?

Att upptäcka är att kunna se igenom de vanliga samman­hangen. Det finns en psalm i psalmboken som handlar om detta. Det är psalm 45 av Lina Sandell.

”Jesus för världen, givit sitt liv Öppnade ögon Herre mig giv….”

Att få öppnade ögon är inte att sluta blunda. Det är att få en ny blick. Jesusblicken!

 

Att se på sin chef, sin hustru eller man, sina barn, sitt arbete med nya ögon. Öppnade ögon! Det är att se det positiva som finns i alla jag möter och i allt jag möter men inte att förneka det nega­tiva. Att se med Jesusblick, det är att upptäcka att varje människa jag möter är helig och ska be­handlas som om det var Kristus själv.

Orimliga krav? Nej, min vän, det handlar inte om krav. Det handlar om möjligheten att upp­täcka upptäcka möjligheten att få Jesusblicken.

 

Men hur går det till? Alltid lyckas det inte men det hjälper, att ofta bedja: ”Jesus för världen givit sitt liv Öppnade ögon Herre mig giv mig att förlossa offrar han sig då han på korset dör ock for mig”

Och hoppasjag att du själv blir upp­täckt, av andra som fått Jesusblick. Upp­täckt och respekte­rad. Upptäckt och älskad. Ett är åtminstone säkert. Gud ser på dig med kärleks­blick. Vandrar osedd vid din sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s