Att våga är… att bejaka vår egen svaghet

För många år sedan gick jag en kurs på fallskärmsjägarskolan i Karlsborg. Träningen var hård och säkerheten minutiös. Ändå hade jag – och jag tror de flesta kurskam­raterna en fråga inför första hop­pet: Ska jag våga hoppa?

Skulle jag våga kliva av en gam­mal DC 3:a på 400 meters höjd, med en ryggsäck på ryggen och hoppas att den skulle utvecklas till en fall­skärm, som skulle rädda livet på mig?

 

Vi hopptränade i hopptornet, ett 10-15 meter högt torn, iklädda fallskärmsselar. Genom en sinnrik linkonstruktion fångades vi upp mjuktinnan vi nådde marken.

 

Några vågade inte hoppa från hopptornet. Ändå var det vi office­rare som skulle ha mod och oförvä­genhet som karaktärsdrag. Senare berättades det för mig att vid ”Fallskärmens dag” i Karls­borg betalade traktens ungar 10 kronor för att få kasta sig ut från hopptornet! Barnen var inte ens rädda!

 

Jag tror att våga är att göra nå­got trots att man är rädd! Den som inte vågar något, kan inte hel­ler vinna något – så lyder det kända talesättet.

 

Jesus berättar en liknelse om detta. En liknelse som jag ofta har haft svårt att ta till mig. Det är liknelsen om de 10 punden (Lukas 19:10-16). Poängen är kanske just detta. Att man måste satsa något-fastän man är rädd för att kunna vinna något?!

Vad är det då vi ska våga för att vinna? Jesus säger: ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?” Jag tror att det viktigaste och svåraste är två olika sorters ”våga” och att de hör ihop. Det ena är att våga vara sig själv. Också här ingår att vi ofta är lite rädda fbr oss själva. Det andra är att våga gå från tanke till ord, och från ord till handling.

Att våga vara sig själv betyder att våga se sig själv i spegeln och kons­tatera: Det här är jag!

Det finns många speglar. En van­lig väggspegel är inte så dum. Men, man kan också spegla sig i andras omdömen om en själv, lyssna noga på ord och se uppmärksamt på den talandes ansikte.

 

Man kan också  spegla sig i Jesus­ personen. Vad ser jag då?

Jag ser att han tycker att mitt utseende duger. Han tycker att min själ är en pärla, för Han ser främst till Andens låga, som brinner där inne i min själ och i din! Han ser också det mörka. Det av dig och mig som finns, men som vi helst vill bli av med.

 

Det är inte så uppmuntrande att spegla sig alla gånger. Man blir lätt besviken på sig själv. Men det gäl­ler att våga. Om jag inte ser mig i spegeln upptäcker jag inte var jag är smutsig och kan inte tvätta mig på de rätta ställena. Om man är bjuden på fest vill man vara fin när man kommer. Därför finns syndabekännelse och förlåtelse oftast med i gudstjänsten före nattvardsfirandet. Det är roli­gare och trevligare att vara på fes­ten om man gjort sig ren och fin.

 

Det är ganska välkänt att den som förlorat allt har större förmåga att säga sanningen, och att vara sann, än andra. I andlig mening är det (också) alldeles sant. Vi måste våga tömma oss själva, på oss själva, för att bli fria och vara oss själva. Först då vågar vi riktigt leva ut den kärlek som bor i oss alla och som är den enda meningen med våra liv.

 

”Blott i det öppna har du en möjlighet

Låser du om dig kvävs och för­tvinar du

Ut i det fria skall du med Herren

Kraften fullkomnas mitt i din svaghet

(Sv. Ps 901)

Att våga är inte främst att orka göra stordåd. Det är att bejaka vår egen svaghet och brustenhet för att bli fria att leva ut kärleken. Det betyder också att få kraften att protestera mot orättvisor och ga­lenskap. Att våga, att kunna, ge oss tid med oss själva och våra medmänniskor. Ibland måste vi ta steget ut i det okända, för att för­verkliga detta.

 

Vågade jag hoppa fallskärm? Jo, det gick riktigt bra för mig.Hela livet är fullt av fallskärms­hopp, som bör göras. Vågar vi? Ibland – ibland inte. Vi borde fri­modigt (fastän lite rädda) våga det! För vi har ju alla fallskärmsavtal! Jesus säger: ”Jag är med er alla dagar intill tidens ände”.

 

»Våga vara den, du i Kristus är,

den i hans tanke, den i hans kärlek,

den i hans ögas eviga ljus du är”

(Sv. Ps 87:1)

Ha det bra, lev väl, var rädd om dig själv och om människor du möter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s