Att växa – eller växtkraftens mysterium

Den som växer blir större. Pojken som växer blir en man. Flickan som växer blir en kvinna. Vetekornet blir ett strå med ax och senapskornet blir ett stort träd.

 

Men man kan växa som människa utan att få en större kropp. Att växa som människa innebär att bli mer människa och bli mer sig själv. Denna växt är att bli mognare.

 

Ibland hör man att ett företag växer, eller att en ledares inflytande och makt, växer. Det kan också sägas att ett lands BNP växer. Någons förmögenhet kan växa.

 

Vi förstår att detta ”att växa” kan vara både positivt och negativt. Både fysiskt och själsligt eller andligt. En cancersvulst som växer är något negativt. En förmögenhet som växer kan vara både negativt och positivt, beroende på om den växer på någons bekostnad eller beroende på om den förvaltas av ansvarsfulla människor……….. Att växa i klokhet, ansvarskänsla och omtanke är positivt.

 

För positiv tillväxt är miljön och näringen avgörande. Det gäller också oss människor. Vi är varandras miljö och vi tillför varandra näring. Vi vet det tydligt när det gäller barnens första uppväxtår. Men egentligen gäller dessa växtvillkor hela det mänskliga livet

 

”Såsom förvaltare av Kristi hemlighet, så må man anse oss” Så står det på ett ställe i Nya testamentet. Vilken är då Kristi hemlighet? Det finns säkert flera riktiga svar på den frågan. Man jag har alltid tänkt att svaret på frågan är ”omvändhetens princip”. Omvändhetens princip skulle vara att det som ser stort och märkvärdigt ut – kanske egentligen är ganska värdelöst. Medan det som ser litet och oansenligt ut kan rymma storhet, skönhet och betydelse. Det bästa exemplet är naturligtvis Jesus död på korset. Folket, Pilatus och översteprästerna var övertygade om att han hade förlorat. Förlorat allt, till och med sitt eget liv. Men när man ser på händelsen med den Kristna trons glasögon vann han en seger. Han segrade över döden och all ondska och inte för egen del utan för hela världen. Det betyder för bergen, floderna, fiskarna, träden, djuren och människorna.

 

Någon (jag tror det var Martin Luther) har beskrivit Jesus på korset som en mask på en metkrok. Det ser illa ut för masken. Och den stora fisken (djävulen) tänker att här blir det enkelt att få sig en munsbit. Han anfaller masken och slukar den. Men det som händer är att han fångas på kroken och går sin egen död till mötes.

 

Att växa på riktigt, kan alltså vara att förminska sig själv. Inte att på något pinsamt sätt liksom för att be om ursäkt för sin kunskap, sin begåvning eller sin materiella rikedom.  Men att lyssna mer än att tala. Att tänka efter mer än att skynda. Att våga vänta igenom de onda tiderna. Att våga säga det obekväma, även om man tycks förlora på det själv.

 

Vad är växtkraft? Varifrån kommer kraften att växa? Kraften att leva? Det vet ingen. Men vi anar och känner på oss att vi i och med att vi lever är en del av något mycket större än oss själva. Detta något mycket större kallar vi för Gud. Därmed har vi naturligtvis inte givit ett förnuftigt svar på frågan. Vi hamnar i mysteriet. Det är gott nog för mig. Kanske för dig?

 

I kyrkan kallas växtkraften inte endast för Gud, utan också för Helig Ande. Den som andas är på ett grundläggande sätt fylld av Helig Ande. Livsprincipen. Växtkraften. Men det räcker inte att andas, vi måste älska också. Inte bara älska dem som älskar oss. Utan växa till en mogen kärlek till livet självt. Inte till alla dess yttringar. Men till alla personer (ett träd kan också vara en person). Att älska alla personer betyder inte att man är attraherad av vad de gör eller hur de lever. Man kan, och bör ibland, tycka illa om olika sätt som man ser att livet uppträder på. Men kärleken till allt handlar om kärleken till livet självt. Också till det liv som ÄR i de destruktiva personernas kroppar och tankar. Ty genom att existera och leva bär de helighetens möjlighet i sig. Kärleksmöjligheten. Och vi får aldrig ge upp tanken på att allt livs bestämmelse kan förverkligas. Det gäller också ditt och mitt livs bestämmelse och mening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s