”Bliven ordets görare, icke allenast dess hörare”

Många av oss har läst denna devis i kyrkor och på bro­derade bonader. Och visst innehåller dessa ord en sanning. Att prata är en sak, att handla är en annan. På flera sätt är detta viktigt. För det första ansvarsfrågan. Vi kan inte ta ansvar för vad vi drömmer. Vi kan inte ta ansvar för vad vi tänker. Tankarna kommer till oss utan att vi ber om dem. Precis som känslorna. Men det vi gör är vi ansvariga för. Det finns dessutom en spänning mellan det som sägs och det vi gör. Men vi har ändå ett ansvar för vad vi säger. Ty, att säga något är också att göra något. Att uttala ord är en handling.

 

TEORI OCH PRAKTIK I HARMONI

Alla har vi väl hört om prästen som sa: Ni skall inte leva som jag lever utan som jag predikar. Det uttalandet har två poler: Respekt för prästen som vet vad som är rätt och riktigt, men vet sin egen oförmåga och sin bristfälliga förmåga att själv leva upp till idealen. Den andra polen: Att det är en dålig präst som inte riktigt anstränger sig för att låta lära och liv vara i harmoni. Detta gäller förstås inte enbart präster. Det gäller alla människor: Du som läser detta och jag som skriver.

 

Vi känner också ett annat talesätt från barnuppfostran: Barnen gör inte som vi säger, utan som vi gör. Och det är myck­et sanning i det. Men igen, när vi säger något gör vi verkligen något.

 

Ett annat talesätt är: Tala är silver, tiga är guld. Det tycker jag som helhetssyn är ett dåligt talesätt. I alla fall om det är synonymt med: Säger jag inget så har jag i alla fall ingenting sagt.

 

ATT BEJAKA SIN DRÖM

Hur många av oss har tänkt göra saker som vi verkligen vill och som vi på något sätt vet är rätt, men ändå inte gjort Det kan vara att byta jobb. Att sent i livet påbörja en ny utbild­ning. Att bejaka en stark kärlek. Att åka vasaloppet en gång. Att ta ledigt ett halvår och ägna sig åt sin hobby. Att verkligen sälja allt man har och ge pengarna till de fattiga. De flesta känner nog igen sig. Jag tror att många skulle må mycket bätt­re om de verkligen gick från ord till handling.

 

DU HAR SJÄLV LÖSNINGEN

Apostels Paulus klagar: Det onda som jag inte vill det gör jag, men det goda som jag vill det gör jag inte. Igen tror jag att vi känner igen oss i detta. Men det finns en fortsättning på detta bibelord som inte är lika känd i folkmun. Vem skall mig fräl­sa… ? Och ett svar: Gud vare tack förJesus Kristus… Jesus är ingen patentnyckel eller trollkarl som bara för att man säger att man tror på honom, eller ber till honom, löser alla dessa livsproblem. Men han är viktig för att få oss att våga göra det som vi vet är rätt. När vi tvekar kan vi i vårt hjärta fråga: Hur skulle Jesus ha giort, eller hur skulle han sagt till mig att göra. Eller hur skulle han svarat på min livsfråga? Han var fördoms­fri. Han var icke-moralistisk. Han tog de svagas parti. Han vägrade ofta att svara på frågor, utan ställde motfrågor i stället. Eller berättade en historia, som åhöraren själv fick tolka.

 

Fortsättningen får du skriva själv, utifrån ditt eget liv… Lycka till!

 

Jag önskar dig allt gott

 

”Tack för den styrka, det liv du här gav oss,

gör något nytt, något brinnande av oss,

led oss att bygga en värld av rättfärdighet

handling och bön må bli ett. ”

Sv p, 292 b

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s