Den skingrande mosaiken

En av våra mest kända begravningspsalmer bör­jar så här: ”Sorgen och glädjen, de vandra tillsammans medgång och motgång här följas åt” (Sv PS 269). Sorg förknip­par vi ofta med död. Men psal­men handlar inte om döden, inte ens om sorgen efter någons död. Nej, den handlar om sorg mitt i livet. Och om sorg för någon som lever…Det finns så mycket mer att sörja än de döda. Och all död leder inte till sorg.Sorg är inte en känsla, utan en känsloblandning. I denna blandning ingår alltid att man är ledsen, känner tomhet och saknad. Man har blivit deformerad. Man har mist en del av sin livsmöjlighet – eller kanske till och med en del av sitt eget jag. Men dessa sorgens grundkänslor och grundupplevelser blandas ofta med vrede, rädsla, längtan och kärlek.

 

Många barn sörjer sina föräldrar, fastän föräldrarna lever och finns. Man sörjer att pappa inte var en riktig pappa. Eller att mamma inte var en riktig mamma. I upplevelsen av sveket sörjer man att de föräldrar man har, inte är det som föräldrar borde vara. I detta perspektiv kan man som vuxen bära på en sorg efter sin förlorade barndom.

Man kan sörja sig själv också. Det är inte alls ovanligt. Att bära på en sorg över att man aldrig blev det man själv tycker att man var ämnad att bli. Eller man sörjer något eller några stora misstag som man gjort.Vi sörjer våra husdjur, när de dör. Vi kan sörja ett för­lorat arbete eller ett hus som vi måste lämna. Men det är hela tiden samma sorg. Med samma beståndsdelar.

Sorgen är sorgesam, men den är ändå ganska ofta vacker. Sorgemusik är vacker och

livsnära musik. Sorgekläder är fina kläder. Och sorgesamma ögon är betagande och vackra.

I kyrkor och i terapeutiska sammanhang talas det om sorgearbete. Precis som man skulle kunna arbeta sig ige­nom sorgen och komma ut på andra sidan, utan sorg.

 

Ungefär som att gå igenom en tunnel. Bara man kampar på duktigt så kommer man ut i ljuset på andra sidan och är befriad från tunnelns mörker och instängdhet.

 

Så är det inte med den stora sorgen.  Den blir man aldrig fri från genom arbete.

 

Man vill kanske inte heller bli fri om den gäller någon man älskar. Sådan sorg blir en del av mitt liv och en del av mig själv. Man skall arbeta för att den skall bli möjlig att bära och att den skall göra mig till en människa som är mer människa. Men den finns kvar.

 

Hade Jesus sorg? Det talas inte så mycket om Jesu sorg i  Bibeln. Men när hans vän Lasaros dog då grät  Jesus (JOH 11:1-43). Men Jesus stora sorg var den över ondskan och det perverterade. Jesus bar på en sorg över det förlora­de paradiset. Hela hans liv fylldes a denna sorg. Bedrövelsen över att det heliga människolivet gång på gång kränktes av människorna själva. Han visste och såg hur Gud hade tänkt att livet skulle vara: fullt sanning, rätt och kärlek. Men han såg hat, intolerans, förtryck och rädsla.

 

Jesus gjorde verkligen ett sorgearbete. Ty “…det var våra sjukdomar han bar,  våra smärtor, ldem lade han på sig…ja, han var sargad för våra överträdelsers skull…straffet var lagt på honom, för att vi skulle få frid…” (JES 53:3-7)

Berättelserna om Jesus kallas Evangelier. Det betyder glatt budskap, eller goda nyheter. Hur kan berättelserna om Jesus, med sin stora livssorg, vara ett glatt budskap för oss? Jo, han ger aldrig upp kampen mot det onda. För han vet så väl hur det var tänkt att livet skulle vara. Han ger aldrig upp hoppet om Dig och mig, för han vet att vi är ämnade att leva i kärlek och frid. Och vi får aldrig ge upp hoppet om varandra.

Alla är vi heliga, att också vi är bärare av den stora sorgen. Jesu sorg. Men just här, i den skingrade mosaikens bild, finns källan till ljus och glädje i våra hjärtan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s