”Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången …”

Dan Andersson anar något bortom bergen – och vi känner igen oss. Vi kan aldrig, lika lite som någon framstående vetenskapsman eller filosof, förklara eller förstå världens och vår egen existens eller livet. Men vi anar att det är något mer, mycket mer, än det vi kan se, beskriva, mäta eller tala om. Våra sinnen begränsar oss. Våra ögon ser inte allt som finns framför eller omkring oss. Våra öron hör endast en lien del av allt ljud som omger oss. Våra hjärnor klarar inte att göra all information som når dem begriplig (än mindre den som inte når dem). Kvar finns en aning. En mycket viktig aning.

 

Nyckeln till det innersta

Hela livet går vi omkring som om vi var utanför ett stort, vackert, märkligt och mäktigt tempel. Vi har inte nyckeln till den innersta porten. Men vi hör att det kommer förun­derlig och vacker musik där inifrån. Vi ser att det lyser i fönstren. Vi hör röster från körer. Vi förstår att någon där inne sitter på tronen. Ar föremål för allas uppmärksamhet och är själv uppmärksam på alla där inne.

 

Människor över hela världen

Carl von Linne sa att i naturen ser man Gud på ryggen. Det är sant. När man ser någon på ryggen förstår man att hon finns. Men det är svårt att läsa sig till hennes sinnesstäm­ningar och avsikter. Aningen bortom bergen är allmän­mänsklig. Vi delar den med människor över hela jorden och i alla religioner. Vi vill vidare. Vi vill veta mer. Vi vill närma oss det förunderliga templets innersta rum. Helst vill vi se Guds ansikte. Det finns olika vägar som leder mot centrum. Gudstjänstfirande, bön, meditation och kärleksgärningar är sådana vägar.

 

En vanlig människa

Jesus är vår medvandrare på den vägen. Om honom tror vi att han både delat och delar vårt utanförskap när det gäller det innersta och att han suttit och sitter på tronen där inne i det allra heligaste.

 

Han, vår osynlige medvandrare, är inte sa svår att förstå.

Han är också en vanlig människa – som du och jag! Genom att vara uppmärksam på Jesus, på vad han sa och gjorde kan du i ditt hjärta fråga hur han skulle råda dig i olika livssitua­tioner. Du kan också ana att han verkligen älskar dig. Genom sådan uppmärksamhet ser du inte bara Gud på ryg­gen. Du närmar dig aningens fördjupning. Du förstår lite mer av det outgrundliga.

 

”Han gick in med sitt liv på jorden.

Gud tog plats i din egen gestalt.

Hans seger blev din.

Han var frestad som du­

Och han älskade dig över allt.

Sv ps. 385:4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s