Födelsedag på juldagen

Jag är född på Juldagen, 25 december 1946. Hur är det att ha födelsedag på Juldagen? På den dag då vi firar Jesus födelsedag.

 

När man fyller år ska man få bestämma själv vad man vill göra! Det är en bra regel tycker jag. Den ska gälla för alla barn – och även sedan de blivit vuxna.

För mig, som är uppvuxen i en prästgård på Gotländska landsbygden, betydde det att jag inte måste gå till Julottan. För övrigt fanns det inte så många religiösa ”måsten” i mitt barndomshem – det berodde både på att min pappa, som var kyrkoherde, inte var sådan och på att min mamma dels var ostyrbar och dels ibland var ointresserad av det kyrkliga och dels var av judisk bakgrund.

 

Men av någon anledning gick jag i julottan, en juldag när jag var fyra eller fem år. Kyrkan i Dalhem – en katedral på landet, som rymmer minst 600 gudstjänstfirare – var överfull. Vi hade vår egen bänk, prästgårdsbänken. Men den var redan upptagen.

 

Pappa pekade då på en knäfallspall som stod i koret. Den var ju lagom liten för en 5-åring. Så jag satte mig där. När pappa gick till altaret hade han ”skruden” (så sa man då) den purpurröda mässhaken på sig. Han började sjunga ”Se jag bådar eder en stoooor gläääädje……….” då hände det. Det var en råtta – en kyrkmus som jag såg och som fångade min uppmärksamhet. Musen sprang fram och tillbaka mellan pappa och altarringen. Jag sprang fram till pappa – helt oberörd av vad han höll på med- och drog honom i mässhaken och sa ”Pappa – se en råtta!”

 

”Pappa – se en råtta!” Min pappa tappade inte fattningen, det gjorde han sällan, utan fortsatte sin prästgärning, sin liturgi. Men samtidigt gjorde han ett tecken. Ett tecken med sin skarpa blick och med sin hand. Tecknet gjorde han till klockaren (på Gotland heter den person som ringer i klockan så och dessutom är kyrkvaktmästare), Josef Eklund. Josef stod på pass invid sakrestidörren – under det lilla stenaltarskåpet från 1100-talet, som ännu finns där. Josef var stor till kroppen och till mustaschen. Han hade haft underofficers grad – vilket på den tiden höjde hans anseende i socknen. Pappa pekade på Josef och sen på mig och sen på utgången!

 

Josef förstod budskapet. Jag skulle tas ut. Råttan och jag fick inte bli huvudnumret på Julottan i Dalhem. Jesusbarnets födelse skulle vara huvudnumret. Josef lyfte upp mig och satte mig på sin arm. Bar mig varsamt till sakristian, stängde dörren. Där hade jag varit många gånger. Där hade jag varit med pappa när kollekten räknades och de Gotländska bönderna tog alltid upp sina plånböcker och ”jämnade ut” kollekten – för att visa att de inte var snåla – vilket de inte heller var.

 

Sakristian var ett slutet rum – det visste jag eller rättare sagt, trodde jag…. för nu hände något mycket märkligt denna juldagsmorgon. Josef drog undan mattan i sakristian och under mattan fanns en lucka! Luckan hade en järnring i en ögla, en krampa. Josef tog tag i järnöglan och öppnade luckan. Och där fanns en stege! Han hade mig på sin arm och gick nerför stegen. Vi kom ner under kyrkgolvet – gick några steg och sen upp för en stentrappa. Plötsligt var vi på utsidan. Vi kom ut på kyrkans norrsida. Det snöade. Det var bara Josef och jag. Han gick hem med mig (förmodligen var min mamma hemma).

 

Där på utsidan av kyrkan upplevde jag mycket starkt: Ljuset inuti kyrkan. Musiken och sången inne i kyrkan. Orgeln inne i kyrkan. Värmen inne i kyrkan (jag frös utanför).

På julen tänker jag ofta just på denna händelse. Och tänker att när man inte är innanför då kan man verkligen känna sig utanför på julen. En viktig del av julbudskapet är att vi ska kämpa för att alla ska vara innanför. Att alla ska vara med i en mänsklig gemenskap.

 

Jesusbarnet, och Josef och Maria blev utanför ”det fanns icke rum för dem i härbärget”. Men Jesu livsgärning och allt vad han sa och gjorde gick ut på att ingen skulle behöva vara utanför mänsklig gemenskap, omsorg och kärlek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s