Jubla när du möter ljuset!

Att vakna tidigt på morgonen och känna: Jag vill inte vakna…Jag vill inte gå upp…Vilken tur att jag vaknade två timmar för tidigt, så jag får vara kvar i sängen.

 

Dagen som ligger framför mig, är inte för rolig när jag tänker den, där jag ligger i sängen. Jag känner mej inte färdigförberedd inför mötet klockan 14. Jag måste etala ett par räkningar för att , inte få betalningspåminnelse. Hur ska jag få fram pengarna? Alla dagar är verkligen inte bra dagar. En del dagar undrar man om livet är värt att leva åtmins­tone kan den tanken komma där under täcket, innan dagen börjat. Vi känner alla, mer eller min­dre, igen oss i detta. Livsleda och frågan om det meningsfulla i ett kämpigt liv beskrivs på flera stäl­len i Bibeln. Jobs klagan är kan­ske mest känd: ”Job tog till orda och sade: Må den dag utplånas, vilken jag föddes… varför fick jag ej dö strax i modersskötet? …till graven måste jag säga: Du är min fader, till förruttnelsens maskar: Min moder, min syster… Vad bliver då av mitt hopp” (JOB 3 och 17).

 

Jesus själv säger i Getsemane: ”Min själ är djupt bedrövad, ända till döds…. min Fader, om det är möjligt, låt mej slippa denna kalk…” (MATT 26:3839)­

 

Men ibland är allt helt annor­lunda. Det är lätt att gå ur sängen. Man längtar efter att komma till arbetet och ser fram emot mötena där. Vad är det som gör dagen värd att leva? Eller som gör att man helst inte vill leva den alls? Är det någon mening med livets mörka dagar? Galenskaparna sjunger där de sitter och metar: ”Det ska va gött å’ leva annars kan de kvitta…” Är det verkligen sant? Jag tror att nyckelordet är KÄR­LEK. Det kan kanske verka banalt och enkelt. Men det verkligt svåra och det verkligt viktiga är alltid: Den enkla Kärleken går inte att fånga. Den går inte att köpa för pengar. Den kan aldrig befallas fram. Men med kärleken kommer livslusten. När jag vaknar morgonen och ser fram emot ett möte på dagen med min älskade, hon som älskar mig – då finns livslusten där. Och kärlek kan vara mycket mera: Vänskap, omtanke, förbön, hjälp i nöden. Men med kärlekslösheten kommer livsledan. Detta är det viktigaste.

 

Det finns lite mer att säga. Vi är olika utrustade som personer. Några är födda med en mera dep­ressiv läggning, medan andra har ett medfött positivt, lätt sinne. Och så formas vi i tidig barndom också utan att kunna välja hur.

Kristen tro har ett svar på vårt förhållande till de mörka da­garna. Kristen tro säger: Ditt liv är inte ditt. Du förfogar inte över ditt liv, eftersom du inte själv har givit dig livet. Livet är ett lån från Gud. I denna syn ligger det tunga i att man måste liva vidare även i det mörka. Men också trösten att Har du givit mig livet, Gud, får du också ta lite ansvar för hur det går för mig och för hur jag har det. Den som trots denna insikt inte orkar leva, utan tar sitt liv, är det inte vår sak att döma.

 

Job genomlevde sitt mörker och ”Herren välsignade slutet av Jobs levnad ännu mer än begynnelsen, så att ha fick fjorton tusen får, sex tusen kameler, ett tusen par oxar och ett tusen åsninnor. Och han fick sju söner och tre döttrar… och sköna kvinnor som Jobs dött­rar funnos icke i hela landet.” (JOB 42:12-15).

 

Jesus kom också igenom sitt mörker: ”Dock icke som jag vill, utan som Du vill” (MATT 26: 39). Och av Långfredag blev Påskdag, med ljus, jubel och livsglädje. Men när vi är där i mörkret, behövs bönen för överlevnadens skull. Det är lätt att det blir mera bön i mörkret än i ljuset. Det är ganska naturligt. Men det är vik­tigt att vi kommer ihåg att tacka för de bra dagarna. Att vi tillåter oss att jubla, när vi möter Ljuset i denna mörka värld.

Tack Gud, för att Du gav mig ännu en gratisdag tack för det varma ögonkastet för det uppmuntrande leendet. Tack för Livet självt och Kärleken. Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s