Leka – lära

”Det värsta med skådespelare är att när de väl har åldrat sig till ett riktigt karaktäristiskt utseende, då har de ofta tappat minnet” Så sa Erland Josefsson i en radiointervju för några år sedan. Jag la uttalandet minnet då jag tyckte det var något att reflektera över. Motsvarande hör man ofta sägas om föräldraska­pet. ”Nu när jag vet hur man skall vara en bra förälder då är jag för gammal för att bli det”.

 

VARJE DAG NÅGOT NYTT

Hela livet är en skola och varje dag lär vi oss något nytt. Mest lär vi oss från möten människor emellan, när det gäller livskunskap eller livsvisdom vill säga. Det sägs att man lär sig av sina misstag. Och det är sant. Men det är också sant att vi ofta upprepar våra misstag. Vad är föresten ett misstag?

 

Blir man klok av att kunna mycket ? Det verkar så – men alldeles säkert är det inte. Kunskap och klokhet och vishet är inte samma saker. Att ha kunskap är att veta mycket. Att vara klok är att kunna använda och kombinera kunskap och erfarenheter bästa sätt. Att vara vis är att ha förstått livets djupaste villkor och människans natur och dessutom kunna formulera och kommunicera detta så att andra begriper det. Håller du med? Definitionerna är mina egna.

 

VÅGA FÖRÄNDRAS

Att vara intresserad av att lära sig gör livet mera inne­hållsrikt. Vi lär både med kroppen och intellektet. Kunskap om eller förmåga till ett beteende kan sitta i ryggmärgen, säger vi. Den som är nyfiken i positiv

mening och intresserad av livslångt lärande kommer hela tiden att förändras. Att våga förändras är en för­utsättning gör att kunna leva med inriktning livs­långt lärande. Alla är inte lika villiga till det.

 

LEKLUSTEN VIKTIG

Det sägs att leken, både hos människor och djur, egentligen syftar till att vi ska förkovra oss. Träna oss för livet. I det perspektivet är det en stor förlust om vi slutar leka bara för att vi blir vuxna. Att leka är dess­utom roligt. Vilket har ett egenvärde. Den som har tappat leklusten har tappat en viktig utvecklingsmöj­lighet. Kärlek är också en lek. En viktig Gudomlig lek. Den går inte att köpa eller sälja, inte heller att mäta eller väga. Den går inte att förklara ändå är den det viktigaste av allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s