Livet – ett val?

Att välja eller att icke välja, det är frågan! Jean Paul Sartres filosofi gick väl ut på att hela livet är en enda, nästan, oändlig lång rad av val. Det finns en viktig poäng i detta, nämligen ansvarigheten. Om vi har möjlighet att göra fria val blir vi också ansvariga. Moraliska varelser.

 

Fast, handen på hjärtat, ofta är det inte mycket bevänt med valfriheten. Eller vem av oss har valt våra föräldrar? Ingen enda och ändå är just de avgörande för min existens och för att jag är den jag är. Vem har valt att vara omusikalisk? Vem har valt att bli påkörd av en bil? Ändå skadas många varje dag i bilolyckor.

 

DET FINNS SOM VI SER TVÅ YTTERLIGHETER i valfrihets­frågan. Den ena ytterligheten säger att allt ändå blir som det blir. Vi kan inget göra. Allt som sker är Guds vilja. Teologiskt kan man säga att denna ståndpunkt betyder att Guds allmakt är lika med Guds allorsaklighet. På vanlig Svenska kallas det; ödestro. Och det är inte den Kristna tron.

 

Den andra ytterligheten säger att allt som sker (nästan) beror på oss själva och på våra val. Den ytterligheten är inte heller den Kristna tron. För om allt handlar om vilja och om val då blir Jesus ökerflödig. Den som kan välja att frälsa sig själv behöver förstas ingen frälsare.

 

TILLVARON, OCH INTE MINST VÅR EXISTENS och dess villkor, är mer komplicerad än ytterlighetsalternativen när det gäller vårt moraliska ansvar och vår förmåga, eller oför­måga, att välja. Existensen, livet, är ett mysterium och vi förfogar inte över det. Men vi har ansvar för att det blir bra som möjligt. Det betyder så lite lidande som möjligt och mycket kärlek som möjligt. Ett kärlekslöst liv är ett liv som inte blev vad det var ämnat att bli. Guds vilja med livet förverkligas endast i kärlek. Det betyder mat åt hungrande. Värme åt frusna. Trygghet åt otrygga. Det betyder att inga barn ska behöva vara rädda. Ett liv i kärlek betyder dessut­om, när det är som bäst: vackra byggnader och parker, skön musik och hjärtliga glada skratt.

 

Vi har hela tiden ja dagligen – val att göra. Viktiga val. Och att inte välja är också ett val som får konsekvenser och som vi har ansvar för.

 

VI MÅSTE VÄLJA DJUPET FRAMFÖR YTAN. Vi måste välja respekt och integritet för oss själva och för alla människor vi möter eller har ansvar för. För att kunna göra dessa val måste vi försöka sätta oss in i andra människors livssituationer. Det duger inte att hänvisa till juridiken när apatiska flyktingbarn avvisas. Den enda relevanta frågan är: vilken ställning skulle jag själv ta om det var mitt barn? Det duger inte att hänvisa till regelverket när man nekar gamla och sjuka att bli ledsa­gade till affären eller till doktorn. Den relevanta frågan är: vilken ställning skulle jag ta om det var min gamla mamma det gällde? Personer i ansvarig ställning (politiker och höga tjänstemän) säger ofta: Tyvärr kan vi inte uttala oss om enskilda fall. Det finns väl inga andra fall än enskilda fall?

 

ORD SOM TILLVÄXT, LÖNSAMHET OCH RESULTAT domine­rar dagens tänkande. Kvartalsrapporterna från börsnoterade företag är större nyheter än om en kvinna blir misshandlad till döds på en bakgata i stan. Jag är inte emot tillväxt eller lönsamhet missförstå mig rätt! Kärleksvalet är ofta inte lönsamt, men det måste ändå göras. För livets skull. För värdighetens skull. För livsmeningens skull. För min egen skull och för Guds skull.

 

ATT VARA KRISTEN, ÄR ATT VÄLJA KÄRLEKENS VÄG och försöka gå den. Men det finns ett ännu viktigare val: Guds eget sal av Dig och Mig. Du är utvald. Jag kan inte se att det hnns något bättre val att göra än att bejaka detta och att själv försöka vara en kärleksväljare. Jesus visar genom sitt liv och sina berättelser hur den vägen kan se ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s