Livets mening

Kan man verkligen få ett svar på frågan om livets mening? Många har funderat på frågan. Inte endast stora och intelligenta filosofer, utan varenda människa, tror jag.

 

ÄR DET DÅ viktigt att kunna svara på frågan om livets mening? Spelar det någon roll? Är det inte bara att ”leva på”? Jag lät prästerna i Roslags kontrakt svara skriftligt frågan. En svarade :”Livets mening är att livet skall levas.” Det är naturligtvis ett rimligt svar. I det svaret ligger att det inte är ett stort misstag att vi finns till och att vi lever. Det betyder att livet självt (Gud) är existensens positiva vara.

 

Men svaret att meningen med livet är att det skall levas (eller att ”man” skall leva ) är inte ett tillräckligt svar. Svarets fördjupning är mycket viktig eftersom den får etiska och moraliska konsekvenser.

 

EN ANNAN FRÅGA, som är syster med frågan om mening, är frågan om värde. Om livet saknar mening och människan (och djuren och växterna) saknar värde – då finns inget att ta spjärn emot när frågan om ansvar kommer upp. Man kan inte vara skyldig att hjälpa en människa i nöd om hennes liv är meningslöst och hon dessutom saknar värde. Det kan naturligtvis finnas andra skäl att hjälpa henne.

 

T ex det egoistiska skälet att jag kommer att bli belö­nad. Eller det egoistiska skälet att jag förstärker en sedvänja som gör det troligare att jag själv kommer att bli hjälpt – om jag skulle komma i nöd. Men mitt handlande styrs då inte av vad som är rätt eller fel. Mitt handlande styrs av nyttan. Egennyttan.

 

Om livet skulle sakna mening och vi skulle vara utan värde, då är det lika bra att gå och hänga sig. Man skulle inte ens ha nytta av egennyttan. Nu är det så att vi gärna vill leva och inte bara det. Vi vill ha ett bra liv, helst utan smärta. Vi vill vara mätta och varma och vi vill inte vara rädda. Vi vill kunna njuta av musik, konst och delikatesser. Helst vill vi ha roligt också. Men det är svårt att ha roligt ensam. Skrattar gör vi helst tillsammans. Jag tror att svaret på frågan om livets mening är KÄRLEK.

 

DET KAN VERKA som ett enkelt och flummigt svar. Men jag menar att det både är det sanna svaret och det nödvändiga svaret. Vi kan börja reflektera utifrån avsaknaden av kärlek. Om det skulle finnas en männis­ka som inte har någon hon tycker om och som dessut­om inte är omtyckt av någon; – då skulle hon uppleva sitt liv som meningslöst, tror jag.

 

Det som ger livet mening, är relationer och att vi har ett värde. Värdet är helighet. Allt liv är heligt. Det finns perverterade personer, individer. De är ändå, genom att vara levande, bärare av helighet. Detta gäller också människor som begått onda handlingar som mord, våldtäkt och tortyr. Den dag de upptäcker sin egen helighet, kan de bli kärleksmänniskor igen. Så som deras liv var tänkta att vara. Därför finns det inga hopplösa fall. Jesus sa till rövaren på korset: ”I dag skall du vara med mig i paradiset.”

 

VAD ÄR DÅ KÄRLEK? Kärlek är att vi lever varandras liv och att vi, på något sätt, vill att vårt eget liv skall beri­ka någon annans liv. Till kärleken hör också förmågan att ta emot liv från någon annan.

 

Svaret på frågan om livets mening är således KÄRLEK. Kärleken har med Gud att göra. Den har med Jesus att göra. Jesus och den kristna tron är en väg till att förstå och komma närmare denna livsviktiga sanning. Ingen människa är helt utan kärlek, eftersom Gud älskar sin skapelse. Men ofta har vi svårt att ta det till vårt hjärta. Tyvärr ställer vi oss ibland i vägen för kärleken. Men några hopplösa fall finns inte i det kristna perspektivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s