Omstart

När jag först hörde om temat ”omstart” för detta kyrkfönster kom jag att tänka på en gammal motor. En del motorer var så konstruerade att de gick att starta åt båda hållen. Det vill säga rotationsriktningen kunde vara den ena eller den andra. I enkelhetens anda fanns ingen backväxel på fordonet. När man beslutat sig för att ändra färdriktningen fick man göra en omstart av motorn. Och för att kunna göra denna omstart måste man givetvis först stan­na motorn.

 

ATT GÖRA ”omstarter” i livet är påfrestande. Det kan vara att starta ett nytt företag sedan det gamla gått i konkurs. Det kan vara att gifta om sig efter en skilsmässa. Det kan vara att bygga upp ett nytt hem sedan det gamla härjats av eldsvåda eller av tjuvar och vanda­ler. Det kan vara att försöka börja leva ett hederligt och laglydigt liv efter att ha blivit dömd för något brott.

 

KANSKE KAN VI LÄRA något av den gamla motorn. Innan omstarterna måste vi stanna, bli helt stilla. Besinna oss. Vila oss. Hämta kraft. Från tävlingsbanan vet vi att för många omstarter ofta leder till ett sämre slutresultat. kan det vara i livet, men inte med nödvän­dighet. Det finns omstarter som är förbätt­ringar. Man har kommit igång i fel riktning och då måste man stanna och starta på nytt.

 

OMSTARTEN är släkting till förlåtelsen, men inte samma sak. Förlåtelsen, tillåtelsen att lämna det svåra bakom sig, ger förutsättning­ar för en bättre omstart. Det talas mycket om förlåtelse i Biblen, men finns där några omstarter?

 

NÄR JESUS hade dött och det inte såg ut att bli någon kristendom, utan allt verkade som ett enda stort misslyckande då beslutade sig Petrus, Tomas, Natanael, Sebedaios söner och två andra lärjungar för att göra en om­start. De beslutade sig för att gå tillbaka till sin gamla verksamhet som yrkesfiskare. Men den som verkligen fick en annorlunda om­start efter den första märkliga fisketuren var Simon Petrus. Om detta finns att läsa i Johannesevangeliets 21:a kapitel.

 

TILL SIST har vi omstarternas omstart, som beskrivs i psalm 311 i psalmboken, jag citerar den andra versen.

 

”Och jag stryker från pannan min sömn i en värld som har vaknat just nu, och hur vintrarna var har jag glömt i en sommar som aldrig tar slut.

 Jag hör skratten från lekande barn och jag själv är ett barn i Guds famn och mitt hem är den kärlek som var och  som är

Som är och som alltid finns kvar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s