Rätt eller fel är inte vår nisch

Ett nytt uttryck i vårt språk är att något är ”PK”. Det betyder Politiskt Korrekt. Det har inte

mycket med partipolitik att göra, utan PK är en åsikt som just nu är tillåten eller till och med påbjuden av ledande media och tyckare.

 

Det är PK att hävda att svensk sjukvård är i kris och att direktörslönerna är för höga. Det är inte PK att tycka att skolan egentligen är ganska bra eller att vi bör ha fri invandring till Sverige. Att ha en annorlunda åsikt och våga stå upp för den är viktigt för demokratin. Det  är viktigt också för kykan. En del av den kristna utmaningen är förkunnelsen om försoningen.

 

SAMHÄLLET FRÅGAR EFTER KYRKAN i dag mer än någonsin. Frågar efter etik och moral. Frågar efter riter som hjälper människor att tolka livssituationer. Frågar efter krisstöd.

Men vår uppgift är inte främst att vara så kundori­enterade att vi levererar det som marknaden efterfrågar. Vår frästa uppgift är kanske att förkunna försoningen (förlåtelsen), därför att ingen annan gör det. Det är verkligen inte PK ! Men vi har fått just denna speciella uppgift av Jesus Kristus. Att fullgöra denna uppgift tillkommer alla kristna. Inte att alla måste bli predi­kanter. Men vi förkunnar alla ständigt genom vårt sätt att vara och leva.

 

Vi kan också uttrycka saken så här; Vår speciella nisch är inte att undervisa om rätt och fel, utan att visa på hur det går att leva vidare (i ett värdigt liv), efter det att man gjort fel.

 

ATT FÖRKUNNA FÖRSONING ÄR VERKLIGEN inte lätt. Det får aldrig leda till att man försöker släta över det onda eller till att man inte utkräver ansvar. Vi har att hävda ansvar och samtidigt motarbeta hämnd. Jag tror att den som är försonad med sig själv och med Gud (helst också med andra människor, men man kan ald­rig försonas med någon som inte vill det) är bättre skickad att förkunna försoningen. Att man är försonad med sig själv betyder inte (endast) att man gillar sig själv och trivs med sig själv. Det betyder att man djupare erfarit de onda och mörka krafterna i den egna personligheten, man att man ändå kunnat ta till sig sanningen att Gud älskar mig och förlåter mig och vill något med mitt liv. Vill att jag skall vara en kärleksmänniska. Det är nog inte heller PK!

 

Att vara religiös och andlig är ganska PK i dag. Men att vara en trogen lärjunge till Jesus kommer aldrig att vara PK. Därför tror jag att många är det i hemlighet, i sina hjärtan.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s