Sommaren – växandets tid

Jag har fyllt 57 år och fortfarande funderar jag på vad jag skall bli när jag blir stor. Jag är nog inte ensam om det. En del är liksom gamla redan från början. Medan andra aldrig blir annat än pojkar och flickor. Så länge man är någorlunda frisk, upplever man sig själv på ungefär samma sätt hela tiden oavsett ålder. Själv är jag farfar till två underbara små flickor. En farfar skall vara gammal. Alltså är jag gammal.

 

VARJE DAG GER NYA LIVSERFARENHETER

Men visst förändras vi med åldern. Inte alla. Men jag önskar att alla gjorde det. Jag menar alla borde stän­digt arbeta på sin egen förbättring och förkovran. Varje dag får vi nya livserfarenheter frågan är bara vad vi gör med dem?

Att vara ung i sinnet behöver inte betyda att man är barnslig. Ung i sinnet är den som hela tiden är intres­serad av framtiden och är beredd att pröva nya saker. Nya ~ ärar, nya arbetssätt och nya tankebanor.

 

SOM ETT BARN – EN LIVSHÅLLNING

Det finns särskilda psalmer skrivna för barn. Men vad jag vet inga skrivna för extra gamla personer. De flesta tror nog att Tryggare kan ingen vara… (Sv.ps 248) är skriven för barn. Men inget tyder på det. Den finns inte under rubriken Barn och familj i psalmboken utan under rubriken Förtröstan – trygghet. J. L Runebergs psalm Jag lyfter ögat mot himmelen… (Sv.ps 210) uppfattas nog också av många som en barnpsalm, men den återfinns i psalmboken under rubriken bönen.

 

Jesus sa: ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte: Guds rike tillhör sådana som de. Sannerligen, den som inte tar emot Guds riken som ett barn kom­mer aldrig dit in.” (Mark 10: 13-16) ”Som ett barn..” vad betyder det? Jag tror det har med attityd att göra inte med ålder. Barn är mottagande som livshåll­ning. Barnet tar emot mat, värme, beröring jag allt som behövs för att leva. Som vuxna vill vi gärna betygsätta och värdera innan vi tar emot. Liksom god­känna gåvan.

 

DEN OSYNLIGA LIVSKRAFTEN

Våren är årets barndom och ungdom. Det är ingen slump att pingsten inträffar när hela skapelsen explo­derar i växande. Utan vår, ingen sommar. Utan födelse inget liv. Utan pingst, ingen kyrka. Livet kan vara nog så jobbigt att leva många dagar. Varifrån får vi kraften och lusten att leva, så som livet var menat? Ett liv i kreativitet, glädje och kärlek. Anden är den osynliga livskraften. Kärlekens ande vår hjälpare och tröst. Vår glädje. Vi lever varandras liv och sinnesstämningar smittar av sig. Glada människor gör andra glada. Positiva människor ger andra livs­mod. Älskande människor gör andra godare och kär­leksfullare.

 

”Kärlekens Ande, hand i band

lär oss som syskon att vandra.

Samman oss bind med fridens band

Hjälp oss att älska varandra.

Styr våra steg i Jesu spår.

Lär oss att bedja Fader Vår.

Kärlekens Ande, led oss”

Sv ps 161:4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s