Tystnadens budskap

Jag bor bra. Men som många andra storstockholmsbor bor jag inbäddad i en bullermatta. Prästgården ligger lite uppe på en höjd. Bullermattans ljud kommer från biltrafiken på E 18, Arningeleden, Prästgårdsvägen och Vikingavägen. Roslagsbanan och inflygningarna till Arlanda bidrar med ljud.

 

Vi behöver tystnaden

När min hustru och jag reser till det nordvärmländska skogs­riket, då är den första kvällsupplevelsen alltid att vi hör hur tyst det är! Det är underbart. Vi behöver tystnaden för den kan vara en förutsättning för vila och avslappning. Vi behöver tystnaden för att kunna lyssna bättre. Men det finns olika slags tystnad. Min musiklärare på realskolan sa: En paus är en tyst stund varunder musiken fortsätter. Det beror alltså omständigheterna, sammanhanget.

 

I varje huvudgudstjänst bör vi ge plats ät tvstnaden. Först som en del av syndabekännelsen: Hör nu varje hjärtas tysta bekän­nelse… Den andra naturliga tystnadsplatsen är omedelbart efter predi­kan och den tredje är i kyrkans allmänna förbön: Nu ber vi så som var och en av oss tyst tänker…

 

Kontakt med kosmos

Den ena tystnaden är inte den andra lik. I gudstjänst- eller meditationssammanhang brukar jag skilja på tre olika slags tyst­nad. Den första är den aktiva utåtriktade tystnaden. Det är just när man tyst formulerar ord utan att uttala dem, som tystnaden i kyrkans allmänna förbön ovan. Den andra är den aktiva in­åtriktade tystnaden. Det är när man i tystnaden lyssnar efter något budskap. Väntar och öppnar sig för att någon skall säga mig något. Jag kan då tänka på denna någon: En särskild män­niska som jag tror att jag inte har förstått eller som jag tror vill fram till mig. Eller så kan jag tänka på Gud i olika gestalter. Den tredje tystnaden kallar jag för bara-vara tystnaden. Den kan liknas vid en väntan utan mål. Den kan förstås just genom att den varken är aktivt utåtriktad eller aktivt inåtriktad. I bara-vara  tystnaden kan vi komma i ett tillstånd av samhörighet med hela kosmos samtidigt som vi förstår vår litenhet i kosmos. Denna upplevelse kan förstärkas om man tittar på en stjärnklar himmel. Besläktad med denna upplevelse är också när jag under en konsert förlorar medvetenheten om var jag är och vad jag lyssnar till utan endast dras in i ett bara-vara tillstånd. Detta tillstånd, det som jag upplevde där i stjärntittandet, är den reli­giösa grundupplevelsen.

 

Längtan efter kontakt

Vi behöver således tystnaden i dess olika former för att komma närmare oss själva och för att komma närmare Gud. Men kanske också för att kunna lyssna och höra vad som sägs i vår värld i dag. Vilka är de budskap vi hör när vi går genom Täby centrum? När vi läser dagstidningarna? När vi sätter på TV:n? När vi kommer till arbetsplatsen? Vilka är orden och vad finns bakom orden?

Jag tycker mig höra en längtan. En stark längtan efter kärlek. Längtan efter fred, frihet och rättvisa. Men mest en längtan efter kärlek och att inte behöva vara rädd. Aggressiviteten som vi ser och hör i dag är baksidan av denna längtan. Nästan all aggrisivitet föds ur rädsla. Rädsla för annan aggressivitet som föds ur rädsla för att inte vara älskad. Nåbarhetshysterin (mobil­telefon med Internet i fickan) är ofta ett rop: Jag finns! Och kanske ytterst en längtan efter att någon ska kontakta mig, ta mig i anspråk, älska mig. Vi måste svara på varandras längtan. Om den inte får någon uppfyllelse är risken att aggressiviteten ökar.

 

Vi måste hjälpas åt. Men också peka på den kristna tron som envist och trotsigt upprepar: Kärleken är världens starkaste kraft. Den är livets mening. Du är älskad.

 

”Han gick in i din kamp på jorden.

Gud tog plats i din egen gestalt.

Han kände din puls. Han blev trött liksom du

– och han älskade dig över allt.

Sv.ps. 358

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s