Var dag är en sällsam gåva

Kristen tro är i hög grad ett trots! Våldet breder ut sig men vi hävdar envist att kärleken är den starkaste kraften. Jorden kan tyckas gå mot en miljömässig katastrof, orsakad av oss människor, men vi ser med förtröstan fram emot nya himlar och en ny jord, där rätt­färdighet bor. Jesus dog på korset men för oss uppstod han till nytt liv. Människor är olika begåvade, olika förmögna, olika trevliga och olika produktiva men vi tror att alla män­niskor har lika värde. Olyckskorparna kraxar att tiden är ur led` och de des­truktiva nyheterna, både det per­sonliga planet och det nationella och internationella, väller ur TV= – rutan och in i vardagsrummen, men vi tror framtiden. Vi tror även att mycket svårt sjuka kan bli friska. Det finns inga hopplösa fall säger vi och menar det.

 

DET ÄR INTE LÄTT att vidare. Viljan att vidare, eller nödvändigheten att vidare är förbunden med trotset och förlåtelsen. Att gå vidare är att lämna bakom sig misslyckanden, sorg och olyckor. Att förlåta är ett gammalt fornnordiskt ord vars ursprungsbety­delse är just att lämna bakom sig. Det handlar om att se på livet som en ständig möjlighet till nystart.

 

Var dag är en sällsam gåva

en skimrande möjlighet.

Var dag är en nåd dig given från himlen.

Besinna det.

(Sv Ps 180)

 

FÖR DEN SOM ÄR SVÅRT SJUK eller mycket ledsen kan det vara omöjligt; att se den nya dagen som en skimran­de möjlighet. Det just för dessa män­niskor som vi ivrigast ska bedja för: om nystart och att den nya olevda dagen skall bli bättre och ljusare än den som man just lämnat bakom sig. Att gå vidare är något vi måste. Att vilja gå vidare är en livshållning. En kristen livshållning som har med ett envist trots och en framtidstro att göra; och som vilar på förlåtelsens grund.

 

TILL SIST INNEBÄR detta att gå vidare också att dö. Att dö, i tron och hopp om att döendet är att gå vidare till en annan verklighet. Eller egentligen inte till en annan verklighet utan till en annan del av den enda verklighe­ten, som vi nu inte har full inblick i. En spännande resa som vi tror och hoppas innehåller ett möte med Herren själv och med hans trogna i alla tider och hela den himmelska härskaran. Vi kan aldrig bevisa att det är så. Men vi tror det trots allt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s