Varje människa har rätt till ett bra liv

Det blir sällan som man har tänkt sig, livet alltså. Ändå matas vi med budskapet om att bara man vill så kan man. Du skapar din egen framtid, ingen annan gör det, sägs det. Och visst har det stor betydelse hur vi kämpar och vad vi beslutar oss för. Men ändå blir det sällan som vi tänkt oss.

 

Man kan bli sjuk. I själva verket blir de flesta av oss det förr eller senare – och det ingår sällan i livskalkylerna. Man kan bli övergiven, av den eller de som man hade hoppats att få dela livet med. Man kan manövreras ut av intriganta personer på arbetsplatsen så att karriären uteblev. Man kan motarbetas av en lärare i skolan.

 

Ibland går det inte som vi tänkt oss, fastän vi verkligen försökt göra vårt bästa. Vi hade helt enkelt otur. Ibland går det inte som vi tänkt oss, därför att vi tappade kraften. Vi orkade inte. Inte så sällan beror det på våra och andras fördomar.

 

Fördomar är domar som fällts i förtid. Man bestämmer sig för ur det ska gå eller för hur det ska vara  – fastän det egentligen inte alls måste vara så. Det farliga med fördomar är att de ofta är självuppfyllande. Vi vet att tron är en mycket stark kraft. Jesus säger att om vi hade tro kunde vi förflytta berg. Och det är bra när vi ska förverkliga våra mål och drömmar. Men tyvärr så förverkligas ofta våra fördomar – vår negativa tro.

 

Det finns många fördomar mot kristna. Att kristna inte kan ha roligt. Att kristna tror sig vara bättre än andra. Att kristna slarvar med ansvarigheten i livet, eftersom man ändå får förlåtelse. Att kristna är vidskepliga och inte tror på vetenskapliga sanningar. Det finns givetvis sådana kristna. Men det är inte kristet att vara sådan. Det är ofta att vara offer för andras och kanske egnas fördomar.

 

Det finns många fördomar mot muslimer också. Som att de skulle vilja dö i profetens namn i det heliga kriget gärna med några otrognas död som följd. Det finns sådana muslimer. Men det är inte muslimskt att vara sådan.

 

Det finns politiska fördomar också. Som att socialdemokreter inte värderar individuellt ansvar. Eller att moderater har upphöjt egoismen till högsta moraliska norm. Dessa fördomar är skadliga och falska.

 

Ett halvsyskon till fördomen är vidskepelsen. Den är ännu svårare att bekämpa. Mycket vardagsvidskepelse är helt ofarlig och oförarglig. Som att man inte ska lägga nyckelknippan på bordet. Att det betyder äktenskapslycka om det regnar i brudens hår. Att det betyder otur om en svart katt går över vägen från vänster.

 

Men det finns destruktiv och farlig vidskepelse också. Att styra sina livsbeslut efter astrologi eller rent av tidningshoroskop är oklokt. Eller att lägga pengar på att bli spådd i tarokort eller i handen.

 

Onödiga negativa förväntningar kan vara både vidskepelse och fördomar på en gång. Det kan vara att barn till brottslingar måste bli kriminella. Att barn till alkoholister måste bli alkoholister. Att Zigenare (Romer) inte kan bo i en vanlig hyreslägenhet.

 

 

Att bekämpa vidskepelse och fördomar är en viktig uppgift för oss. Det är en uppgift för kyrkan. Jesus var inte fördomsfull. Hans inställning när det gällde människor är att alla bär på positiva livsmöjligheter. Det finns inga hopplösa fall och det är rätt och riktigt och nödvändigt att varje människa får komma till sin rätt och bli just det hon var ämnad att bli. Ingen är förutbestämd till att misslyckas. Varje människa har rätt till ett bra liv. För detta har vi ett gemensamt ansvar.

 

” Blott i det öppna har du en möjlighet.

Låser du om dig kvävs och förtvinar du.

Ut i det fria skall du med Herren gå.

Kraften fullkomnas mitt i din svaghet då”

Sv ps 90

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s