Vilka roller spelar vi?

Spelar roll…? Spelar det någon roll vad du gör eller tänker? Eller vad jag gör eller tänker? Det första som jag kommer att tänka på är: Vilka roller spelar vi?

 

Vi har olika roller i livet. En roll som förälder, en roll som anställd, En roll som kamrat, en annan som golfspelare eller konstnär, älskarinna, som förtroendevald i en styrelse eller i församlingen.

Det finn en allmän uppfattning om att det är något negativt med att spela roller. Då tänker man att Den som spelar är inte sig själv, antas föreställa sig.

Att ha, eller ikläda sig, en roll skulle då vara en förställning, och så kan det givetvis också vara. Det är lätt att säga, att vi givetvis alltid ska vara ”oss själva”. Man kan inte ”spela” att man är någon annan än den man är. Men ändå, vi har – är? – olika roller! Ordet ”roll” kan leda tankarna fel, men jag behåller det ändå. Jag tror att det är användbart.

 

När jag är förälder ska jag vara mig själv. När jag är golfare ska jag vara mig själv. När jag är äkta ska jag vara mig själv. När jag är mamma ska jag vara mig själv!

 

Jag tror att vi alla har mycket att lära av skådespelarna, De ”spelar roller”. Präster borde lära sig mera av skådespelarna. Inte så att man ska träna sig att vara någon annan än den man är – utan så att man ska kunna vara 110 procent hängiven i att framföra budskapet om och om igen för nya eller samma människor.

 

Som landsortspräst hade jag alltid två högmässor varje söndag, eller tre. ”Föreställningen” skulle upprepas. Ofta kände jag – i början – att det blev ”fel” andra gången eller tredje gången. Och hur många unga präster har inte känt skam inför att delvis upprepa ett vigseltal, ett doptal eller ett griftetal? Det är nog vanligt. Nytt skulle det vara, för varje ny situation.

 

Numera upprepar jag mig ofta och gärna. Spelar samma roll? Givetvis ska talet – tilltalet – situationen anpassas. Men att upprepa och förfina sina formuleringar och sin framställningskonst, när det gäller att förmedla evangeliet om tröst, förlåtelse, kärlek, glädje och framtidstro – det tror jag är riktigt och rätt. Till slut kan det bara bli riktigt bra!

 

Predikan är – eller bör vara en konstart. Hur länge jobbar inte en bildkonstnär med sin tavla?

Ibland flera år. Målar över och målar om. Kämpar med att få fram det som han vill förmedla. Jag har sett hur min mormor Karin Blix ibland kunde arbeta med en bild över decennier. Så bör också predikanten arbeta. Och berättaren. Ibland är bästa predikan en berättelse.

 

Att framföra ett budskap handlar om att använda ord. Men så mycket mera. Det handlar om hur man är, och hur man är när man framför budskapet. Du ÄR ett budskap – bara genom vara!

Vad förmedlar du och jag? Vad vill vi förmedla? Några vill förmedla: ”Se hur bra jag är”, andra: ”Se mig, jag finns!”. Åter andra: ”Förlåt mig mina synder” snälla Gud och medmänniskor. Åter igen andra: ”Hjälp mig”.

 

Vi ska inte vara rädda för att ”spela våra roller” men vi ska alltid göra det utan att göra avkall på vår egen personlighet och på vad vi innerst inne tror och tänker.

 

Spelar du någon roll?

Denna andra fråga handlar om ifall du ”betyder något”. Och jag påstår att varje människa – DU – betyder oerhört mycket! Vi människor lever endast i och genom varandra. Vi har inget meningsfullt liv utom i kontakten med andra människor.            Du och jag  ÄR andra människors liv! Och andra männis­kor är våra liv.

 

”Var och en sin egen lyckas smed”… sa någon. ”Var och en blir salig på sin egen tro” sa någon annan.

Men ändå, negativt och positivt, vi är varandras liv. Och vi spelar alla stor roll, för andra människor. Mycket mera än vi tänker på.

Spelar Gud någon roll?

För sig själv? För dig? För mig?

Gud spelar den rollen för mig och för dig att vi ska vara trygga i att vara oss själva för att kunna leva ett liv i glädje, gemenskap och framtidstro.

Gud tror på oss, på dig!. Gud kämpar för dig, för oss! Vi kämpar med Gud för kärleken, som är livets mening.

Du spelar en stor roll -just du – i skapelsens skådespel för kärlek och rätt – tag dig rätten att ”spela din roll”.

2 reaktioner till “Vilka roller spelar vi?”

 1. Hej storebror!
  Jag sökte på nätet, för jag ville veta om mormor hade ett mellan namn, och på ngt sätt kom jag in på din blogg. Bernadette vill ha ett släkt träd för tvillingarna Ellis o Freya.
  Kul att se att mormor är representerad på nationalmuseum, har du sett oljan? Tydligen ett porträtt men ingen bild på nätet. Plötsligt blev jag osäker på Morfars namn för då jag googlade Magnus Blix kom bara vår stor morfar upp, professorn i Lund. Hur avra det?
  Kram
  Elisabet

  Gilla

 2. Morfar hette Hilding . Mellannamn hade man inte förr- det är att man har sina föräldrars eller sin makes namn mellan förnamnen och efternamnet

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s