Faktum är att det mesta blir som förut. Sedan ett par år tillbaka blir man medlem i vår församling genom att döpas eller genom att vara med i en annan församling i Svenska kyrkan och flytta till Täby. Man kan också bli medlem genom att anmäla detta till kyrkoherden, utan att döpas.
Dessa regler ändras inte. Ingen mister sitt medlemsskap i församlingen i och med skiljandet från staten. Man kan givetvis själv begära sitt utträde, men det är ju ingen nyhet.
Också vad gäller församlingens ekonomi blir allt vid det gamla. Församlingen får inga pengar av staten i dag och givetvis inte heller i morgon. Den som är medlem betalar i dag kyrkoskatt (efter årsskiftet byter den namn till kyrkoavgift) och den kommer att beräknas på samma sätt som förut. För den som har beskattningsbar inkomst är kyrkoskatten i Täby 78 öre per skattekrona år 1999 och kyrkoavgiften blir-densamma också år 2000.
Men några viktiga förändringar sker vid årsskiftet. Det som förut beslutades av regeringen i kyrkliga frågor beslutas nu av kyrkans egna organ. Detta handlar om kyrkans riksnivå. På lokalplanet sker två förändringar värda att notera. Den viktigaste är att den kyrkliga rösträttsåldern sänks från 18 till 16 år. Den andra är att prästerna blir anställda av församlingen och inte av stiftet.
De två nav där den viktigaste församlingsverksamheten sker är Gudstjänsten och mötet med den
enskilda människan. Utifrån den utgångspunkten gör Täby församling viktiga prioriteringar:
Gudstjänstutbudet. I våra fem kyrkor firas Gudstjänst sön- och helgdagar, Gudstjänster som gestaltar människans livsvillkor och Jesu liv och gärning.
Musiken. Täby församling satsar på musiken. Ett stort antal körer finns för alla åldrar.
Barn och ungdom. Församlingen driver ett stort antal egna förskolor och en omfattande eftermiddagsverksamhet för skolbarn. Konfirmationsverksamheten med läger på Karlberg och på andra ställen är en annan prioritering.
Diakoni. Viktiga satsningar här är sorgegrupper för närmast anhöriga till avlidna i vår församling samt öppen vardagsverksamhet med möjlighet till gemenskap och sysselsättning. Täbydialogen riktar sig främst till medelålders och ger möjlighet att diskutera hur det är att leva i dag och vårt självhjälpscentrum vill ge möjlighet för människor i likartade livssituationer att stödja varandra. Familjerådgivning, sjukhuskyrka, närvaro på Täbyanstalten och Dagens präst är andra viktiga delar av diakonin.
Kultur i kyrkan. Allt i kyrkan har givetvis med kultur att göra. Församlingens samarbete med kulturarbetare av olika slag kan inte nog betonas.
Frivilligverksamhet. Med det menas församlingsverksamhet som bedrivs av församlingsmedlemmar som inte är anställda eller politiskt förtroendevalda. Här finns våra syföreningar/arbetskretsar, församlingens lekmannakår som erbjuder t.ex. studier och utflykter, söndagsskolan samt arbetet för Lutherhjälpen, Svenska Kyrkans Mission och Svenska Kyrkan i Utlandet. Här ingår även Svenska Kyrkans Unga i Täby, som bedriver verksamheter för ungdomar i åldrarna 15-25 år.
Begravningsverksamhet. Denna verksamhet består i att erbjuda gravplats och gravsättning för i första hand Täbybor. Här ingår även vården av våra kyrkogårdar, begravningsgudstjänsten i kyrkan liksom att erbjuda lokal för borgerlig ceremoni.
Det uppräknade ger en bild av Täby församlings inriktning i dag och i den närmaste framtiden. Är vi på rätt väg? Är det några vägar vi borde lämna för att slå in på andra och nya?
Det viktiga år inte hur det går för Täby församling i framtiden, utan hur det går för människorna.