Tacksägelsedagen -det är i dag! Har du rätt GMI?

På tacksägelsedagen brukar man tacka för årets skörd. Rotfrukter,sallader,äpplen och päron ligger på bord i våra kyrkor. Det kan verka lite ”hedniskt” -men det är det inte.Och är det det så gör det inget,i detta fall! 

Högmässan firade vi i en lantortskyrka i N Roslagen. Vacker kyrka. Kyrkokör med damer i blå kördräkter-herrarna i svart kostym. Ca 15 personer i kören. Ca 25 högmässofirare i övrigt. Kyrkan rymmer nog minst 350, så det blev lite ödsligt. Predikan tog sin utgångspunkt i vårt behov av att vända oss till Gud när vi har det svårt och lider -och alla lider vi ju ibland.

Höstsolen sken underbart-och det var verkligen något att tacka för. Men prästen hade tyvärr inte rätta anslaget för dagen. Jag tror knappast någobn blev gladare-väven om det väl skulle vara själva meningen med prediken på tacksägelsedagen?

Men ändå -vi praktiserade vår Kristna tro.Mässan gjorde att det blev Söndag.

Nu mer tänker jag ofta på det där med rätt GMI. Att ha rätt GMI är den viktigaste faktorn jag söker efter vid rektyteringar.Nyanställning av personal. Engagerande av frivilliga. Om man har fel GMI så hjälper det inte med all kunskap i världen, inte heler med arbersamhet och flit eller en ambition att inte bryta regler. En viktig del av rätt GMI är lojalitet. Lojalitet mot uppgiften.Lojalitet mot uppdragsgivare(chefer). Lojalitet får inte förväxlas med att man inte säger emot ,när man tycker något är fel. Men har man rätt GMI så riktas kritiken till den det berör-och inte till andra. Till rätt GMI hör också arbetsvillighet, för den gemensamma saken skull. Och för arbetskamraternas skull.

GMI uttalas:Grundläggande Mental  Inställning

Tacksägelsedagen ger signaler om GMI. Den dagen påminner oss om att det finns anledning till att tacka. När det regnar så kan man välja att säga.Usch vilket tråkigt väder , eller: så bra att grundvattennivån höjs och att det växer bättre nu. Man kan .Du kan. Jag kan välja. Att påstå att glaset är havtomt eller att glaset är halvfullt -fastän det i båda fallen är lika mycket i glaset.

”Jag vill tacka livet” sjöng Arja. Och det är det Tacksägelsedagen handlar om. Det är inget man kan kommendera fram. Men man kan söka efter en sån livsinställning.Ochg finner man den så blir livet lite bättre för mig själv och för de jag möter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s