Den enarmade banditens psykologi -och akloholiserade katter

När jag en gång tränade hundar fick jag lära mej att det är viktigt att belöna hunden när den gör rätt.Men också viktigt att omedelbart markera för hunden när den gör fel. Direkt efter det att man bannat eller straffat hunden för dess fel skall man visa hunden kärlek. Men en viktig sak för att motivera hunden att verkligen anstränga sig för att göra rätt är den uteblivna belöningen.Om hunden får godis varje gång den gör rätt, så blir resultatet av beteendet för förutsägbart. Vid en utebliven belöning triggas hunden extra mycket att försöka göra rätt i nästa moment.

Detta har jag döpt till den enarmade banditens psykologi. Dvs ingen skulle spela på enarmade banditer om man visste att det blev vinst var tionde gång man drar i armen. Det är oregelbundenheten i belöningen som triggar spelaren.

Detta som gäller träning av hundar gäller i viss mån också för människors beteende. Men så var det det där med katterna.

En gång för ca 45 år sedan(jo jag är så gammal) såg jag en film om ett experiment med katter. Katten(det var flera) lärde sig att om den satt tassen på en viss pedal så öppnades en lucka och katten kom åt att äta av den goda maten som låg i skålen. Katten lärde sig snart att sköta detta.Inne i buren fanns det dryck till katten. Två skålar. En med mjölk och en med alkoholblandad mjölk. Katten hade fri tillgång till dryck,men måste trampa på pedalen för att få tillgång till maten.Katten drack alltid alkoholfri mjölk.Ända tills……………… det kom elekrtiska stötar från pedalen.Dessa stötar kom inte varje gång. Men ganska ofta.Och oregelbundet. För att komma åt maten riskerade katten att få en kraftig elekrtisk stöt.Nu började katten dricka den alkoholhaltiga mjölken.För att stärka sig inför det obehagliga beslutet att trampa med tassen på pedalen för att få mat.Detta lät man pågå ganska länge. Katten drack mer och mer,den blev alkoholiserad.Men den måste ju ha mat.Och den kunde aldrig veta när den blev bestrattad-fastän den gjorde ”rätt”.

Man tog bort de elekrtiska stötarna. Och efter en tid lugnade katten ner sig och övergick till alkoholfri mjölk!

Den enarmade banditens psykologi kan rätt och varsamt utnyttjad vara till stor nytta, så länge det handlar om ibland uteblivna belöningar. Men om det handlar om oförutsägbara bestraffningar blir följderna katastrofala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s