Verklighetsflykt

Verklighetsflykt kan antingen vara att befinna sig i historien,att uppehålla sig vid att tänka på hur allt har varit och varför det blev som det blev(livet altså), eller att befinna sig i dina drömmar eller sin oro inför framtiden. Och ändå: vi lever endast i nuet.Att inte vara närvarande i nuet kan hindra oss från att verkligen leva.Det kan bero på att nuet skrämmer oss. Vi kan då fördunkla nuet med hjälp av alkohol, sex, mat,hård fysisk träning eller något annat.  Men alla dessa saker-som kan missbrukas för verklighetsflykt- kan också användas positivt för att förstärka närvaron i nuet! När det är det ena eller det andra vet man bara själv(eller kanske inte ens man själv?). Störtst  närvaro i nuet uppnår vi troligen utan stimulantias hjälp.

När jag en gång diskuterade detta med Rune Monö (frid över hans minne!) så påstod han att människan skiljer sig från de andra djuren, just genom förmågan(eller den okontrollerde dragningen till……)att alltid leva ett halvt steg in i framtiden. Dvs framför den närvaropunkt där vi alltid befinner oss.

Må vara hur som helst med den saken.I vår tid behöver vi verkligen träna oss i att vara närvarande i det vi gör och i att vara  där vi är. Det gör oss klarsyntare och-jag tror -mer kärleksfulla. I alla fall ger det bättre förutsättningar för detta…………….

Tidigt i morse såg jag 7 svanar som flög i samlad formation över värtans yta i närheten av Viggbyholms hamn. Deras flygande var inte verklighetsflygt -utan vacker kontrollerad närvaro. Mycket vackert.

Gud välsigne din dag och dig! Var närvarande i den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s