Flat biskop och löjlig migrationsminister -J Eliassons 3 råd -två svanfamiljer

I morde intervjuades migrationsminsstern och biskop Anders(varför har biskopar bara förnamn?)i radio. Det var den Romersk-Katolske biskopen i Stockholm. Saken gällde de Irakier som skall avvisas från Sverige. Många inställer sig inte,när de skall avvisas. Migrationsminsiern ställde sig oförstående till varför de inte inställde sig och menade att de borde göra det och att man borde försöka undervisa dem så att de förstår att det bästa de kan göra är att inställa sig för att bli avvisade,när de nu inte fått den asyl de ansökt om.

Biskopen sa att han förstod migrationsminsiern, men att han hoppades på att regeringen skulle ha en generös flyktingpolitik. Att just biskop Anders blev intervjuad i denna fråga berodde på att ett antal kristna -som är romerska katoliker- finns i den grupp som skall avvisas. De kristna har en mycket svår situation i Irak-och ett återvändande innebär med sannoliket stora svårigheter i livet,om man får behålla livet.

En detalj i det hela är att med nuvarande avvisningsrutiner skulle det ta 17 år(!!) att avvisa de som väntar på avvisning(dvs den praktiska hanteringen).Om man nu skulle hitta alla, vilket man givetvis inte kommer att göra.

Självklart borde biskopen ha sagt att -de som gömmer sig för att de är livrädda för att återvända för att de är kristna borde få stanna.

Självklart borde migrationsministern ha sagt att – myndigheterna som sköter avvisningarna endast gör sitt jobb, men att han har stor förståelse för att ingen frivilligt utsätter sig för livsfara, även om alternativet är att leva i Sverige i ständig rädsla för att bli upptäckt av polisen. Han borde också ha sagt att han skall undersöka-låta undersöka- vilken situation de bekännande kristna har att återvända till ,efter en avvisning.

Lyssnade till Jan Eliasson i morse på Stockholmsmässan. Mycket givande föreläsning, han var inledningstalare på Stiftsfesten Gud -08. Han hade tre goda råd för hur man lyckas i förhandlingar. 1) lär känna den kultur i vilken den som du skall förhandla med befinner sig 2) ha respekt för orden -slarva aldrig med språket.”Ett vänligt ord,kan göra under” -men ett felaktigt ord,kan döda. 3) var personlig(dvs var dig själv)Din egen person är ett redskap i förhandlingen.

Dessa tre goda råd kan också gälla för allt ledarskap. Med kulur menas då inte endast olika länder eller religioner-utan vilken ”kultur” som råder på en arbetsplats,ett företag eller en organisation där ledarskapet skall utföras.Tex en församling!

Tidigt i morse var det två svanfamiljer på värtans vatten. En med far o mor samt två tonåringar. Den andra familjen-samma som jag såg i går morse-var en förälder och 6 tonåringar.  Alla flygtränade. Jag tror att tonåringarna inte kommer att stanna här över vintern. Paret blir säkert kvar.Hur det går med ensamföräldern är väl mycket osäkert? Den lilla familjen markerade revir mor den större. Ensamföräldern gjorde ingen styrkemätning -mot det gifta svanparet. Men jag tror att de alla 11 är fullkomligt lyckliga, åtminstone en morgon som denna. De är redan i himmelriket- eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s