Räta på ryggen

I går var det Söndag och de praktiserande kristna gick i kyrkan.Det är med söndagen som att äta frukost-för mej altså. Det blir liksom ingen Söndag utan gudstjänstfirandet. Det blir ingen bra dag om jag hoppar över frukosten. Undantag finns förstås- både med frukosten och med söndagsgudstjänsten.

Efter gårdagens gudstjänst i Tibble hade jag inbjudit kontraktets kyrkoherdar att hålla var sitt miniföredrag om kyrkans framtid i Roslagen. De fick 4 minuter var på sig.Glädjande nog var samstämmigneten stor.Budskapet var: sluta med underdogmentaliteten! Räta på ryggen! Var stolta!

Jan Bonander uttryckte det bäst. ”Vi är en organisation med 7 miljoner medlemmar i Sverige(alla är frivilligt medlemmar och betalar frivilligt sina avgifter!). En sån organisation borde ta för sig mera och visa framfötterna i samhället.” (Ungefär så sa han)Vi har enorma resurser i form av ekonomiska muskler och humankapital.Men inte minst det andliga budskapet om tillvarons och människans Helighet och varje människas lika (och stora) värde. 490 personer deltog i mässan i Tibble.

Det var högmässa i Täby gamla kyrka också. Kl 1500. Jag fick framhärda i denna sak. De flesta sa att det går inte med högmässa kl 15. Det kommer ingen. Jag slog vad om en middagsbjudning att det skulle komma minst 40 personer. Till mig glädje vann jag vadet(jag kan bjuda på middag ändå).Det berodde inte bara på tiden kl 15, utan minst lika mycket på upplägget som Susanna Widner hade. En högmässa i Lina Sandells anda,med bara hennes psalmer.

I går såg jag ingen svan alls -men väl fyra rådjur på ett fält vid löttingelund.

Skrivet på måndagen kl 1333.Orsaken till att så många i sv kyrkan ligger så lågt är bland annat det statskyrkliga ”arvet”. De gamla reglerna förbjöd oss att driva ålderdomshem, vårdcentraler eller skolor. Nu är dessa regler borta.Vi inrättade oss också mentalt i ledet och ”la oss inte i” det som staten eller kommunerna skulle göra. Nu är vi fria att lägga oss i allt,om vi anser det viktigt.

Såg svanfamiljen med de 6 svanarna i morse.Endast två har nu kvar ”barnskruden”. Många viggar i viggbyholms hamn i dag.Och 16 vitkindade gäss på stranden vid näsaäng. Oxså där en svanfamilj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s