Könsneutral äktenskapslag

I dag på morgonen har det meddelats att regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag om könsnesutalt äktenskap. Man har också kunnat höra-i samma nyhetssändningar- att enskilda präster inte skall kunna tvingas att viga homosexuella.Här måste det råda något missförstånd??

Rimligtvis kan inte regeringen eller riksdagen besluta om vad enskilda präster har för skyldigheter. I varje enskilt fall där ett par begär en vigsel kan de givetvis få ja eller nej från en enskild präst. Oavsett om de är homosexuella eller ej.Däremot har svenska kyrkan föreskrivit i kyrkoodrningen att om en av parterna tillhör Svenska kyrkan så har paret RÄTT till en vigsel enligt Svenska kyrkans ordning. Sedan är det en arbetsledningsfråga, vilken  präst som är vigselförrättare.Givetvis kan kyrkan kräva att alla präster ,som får order om det av sin lokala chef, skall viga par oavsett deras könsidentitet. Men det är knappas en sak som riksdagen kan lägga sig i.

Däremot kan man tänka sig att riksdagen fråntar kyrkorna vigselrätten och endast delar ut den till enskilda ,namngivna, präster och pastorer. I ett sådant fall kan givetvis riksdagen villkora vigselrätten.Kanske är det det som nu håller på att ske?

Om det i så fall är bra för kyrkomedlemmarna ? Jag vet inte,men jag vet att någon stor fråga för Svenska kyrkan bör det inte bli. Vi har viktigare saker att änga oss år.

Ett enklare -och mera konfliktfritt -alternativ vore att göra vigselns juridiska  giltighet kopplad till en obligatorisk registrering hos skattemyndigheten-utan krav på någon ceremoni(borgerlig eller religiös).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s