Förlåtelse utan gräns……………

I Dag är det 23 söndagen e trefaldighet.Överskriften i evangelieboken är ”Förlåtelse utan gräns”.Att förlåta är att lämna något bakom sig.Det är att bli beviljad nåd. Endast den som har en skuld kan ha nytta av att bli beviljad nåd.Att bli beviljad når är att ha en korrekt faktura-men slippa betala den.

I det dagliga livet är det ganska vanligt att vi inte förlåter- efterskänker skulderna-utan vi vill gärna ha någon form av ”accord” i stället.

Vanligt är att ersätta förlåtelsen med ett avtal. Man säger tex ”Om du lovar att aldrig göra så igen, skall jag förlåta dig.”  Det är här fråga om ett avtal.Om du gör si så gör jag så.

En annan variant är förklaringen. Man säger.”Om du kan förklara för mig varför du gjorde det, då skall jag förlåta dig”

Ett tredje förhlållningssätt är ballans eller likaprincipen. Man säger.”Eftersom du har varit ortogen,så kan jag också vara det en gång-så är vi kvitt.” Öga för öga -tand för tand.

Och så har vi förstås hämdprincipen. Du har skadat mig så mycket med det du gjorde ,så nu kommer jag att skada dig så mycket jag bara kan och orkar.

Avtal och förklaringar behöver inte alltid vara fel.Men förlåtelse är det inte. Likaprincipen och hämdprincipen är verkligen inte heller förlåtelse.

Förlåtelsen är alltid villkorslös och endast grundad i kärleken.

Utan förlåtelse kan vi inte leva ett värdigt liv som vuxna moraliska varelser. Förlåtelse kräver två parter annars ”händer” inte förlåtelsen.  En som ber om förlåtelse och en som förlåter.När förlåtelsen inträffar ”händer” är det en sk win-win situation. Båda parter tjänar på det.Får gott av händelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s