Konsten att dö -ars moriendi

Inför allhelgonahelgen tänker vi på döden. Eller på de som har dött.Och på att vi själva är dödliga.Har vi glömt konsten att dö? Tanken på vår egen förestående död, finns där hela tiden. Ibland undermedvetet.Ibland medvetet.En av de saker som skiljer människan från de andra däggdjuren är just detta: att vi lever i ständig medvetenhet om vår förestående död.Jag tror att det är bra för vår hälsa och för vår livskvalité att hålla den tanken på den medvetna nivån.Själv tänker jag, nästan, varje dag på att jag skall dö.Det handlar om att ha en realistisk livshållning.Tanken på döden gör mig inte rädd,men arg och jag hoppas mera ansvarig. Arg därför att döden är min fiende i förhållande till de människor jag vill leva med och mera ansvarig därför att det kanske hjälper mig att inte skjuta upp allt viktigt(i fråga om relationer) tills det är för sent.

Tanken på döden gör mig också ,på ett annat sätt, glad.Jag är verkligen glad varje morgon jag vaknar, utan större smärtor och med de fysiska och psykiska förmågorna i funktion. En olevd dag igen. Visserligen kan det bli min sista dag. Det vet jag förstås,men planerar ändå för framtiden.

I natt var det första frostnatten,enligt min termometer. Dimman hade lättat i morse. Jag såg först 4 viggar(tror jag) ,en ensam svan och en skata i badviken. Det påstås att endast 4 djur förstår, när de ser sig i en spegel; att det är just en spegelbild och inte en annan varelse som står där och tittar på dem.Dessa 4 skulle vara: människan, chimpansen,elefanten och just skatan! Att fatta detta, att man ser sin spegelbild, anses tyda på en viss intelligens!

Borta vid bryggvägen var det ett ungt svanpar ute på värtan.Nyforlovade?

Ars moriendi gav 155 000 träffar på Google.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s