Konsum(coop) på dekis -och könsneutrala äktenskap igen

Det går dåligt för Coop, i Sverige. I dag varsel för 1000 anställda.Jag har länge haft på känn att det är något fel med Coop. Den känslan fick jag vid mitt första besök på Coop i Täby C för mer än 15 år sedan. Det var då rea på Rysk caviar där!!! Att överhuvud taget sälja Rysk caviar i en affär som bär namn och tradition av att ha kommit till för att stärka de svaga konsumenternas makt och privatekonomi  -det är för mig ”fel signaler”. Den mindre bemedlade hustrun samlade under året alla konsumkvitton-och efter årets slut lämnades de till affären i en särskild påse. Sen fick man återbäringen.På så sätt kunde hon kanske få möjlighet att köpa den där kappan som hushållspengarna aldrig räckte till. Några gamla kooperationskämpar förstod aldrig vad som hände. De trodde att de som konsumkunder liksom kommit upp sig när man sålde Rysk caviar och gåslever i Coop. Utbudets förändring var en klassresa. Men de var förvillade. Nu finns den affären snart inte mer. Undrar om den hade varit kvar om det fortfarande hade varit styrd av konsumenterna-medlemmarna? Det lär vi aldrig få veta.

I dag var det en ledare i DN om vigselrätten. Nu tycker Göran Hägglund som DN. Dvs att vigselns giltighet inte får hanteras av ceremonier i kyrkor och samfund -utan endast av myndigheter(statliga/kommunala). Det är väl ingen stor sak för Svenska kyrkan. Men det kan ändå vara värt att reflektera över varför det finns ett motstånd mot en sådan sekularisering av vigseln. Jag tror inte att motståndet grundar sig i någon omsorg om vigseln eller äktenskapet. Nej det handlar -i vissa fall- säkert om en vilja från politikernas sida att ha inflytande i kyrkor och samfund. Om kyrkan behåller vigselrätten kan den nämligen villkoras av riksdagen.Man kan kräva att samfundet-eller dess vigselförrättare- accpeterar och bejakar könsneutrala äktenskap. Det är inte självklart att det enbart är av godo att samfunden själva får hantera frågan internt(utan allmänna juridiska konsekvenser).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s