Halal-TV en fråga om klädselns betydelse – också

En sak har skaparna av Halal-tv lyckats bra med: att skapa debatt.Själv blir jag inte ledsen eller stött om någon inte vill ta mig i hand-av något skäl som handlar om den andres känsla av att inte göra våld på sig själv. Men att vägra ta någon i hand kan ibland vara en protest eller en provokation. DÅ skulle jag givetvis kunna reagera annorlunda.Om klädseln på programledarna är provoserande ? Det beror också på. Jag har inget emot om kvinnor vill ha heltäckande klädesel an någon anledning som de själva tycker är riktigt bra. Men om de har det för att deras män kräver det -då är det oacceptabelt.En del säger att klädseln inte har någon betydelse. Det är både löjligt och fel att säga så.En klok människa klär sig efter situationen. Det är olämpligt att ha högklackade stilettklackar när man leder en begravningsgudstjänst. Det är olämpligt att ha jeans och träskor under röcklinet när man tjänstgör och leder en högmässa. Det är olämpligt att ha kalott och fotsid kaftan när man kommer på hembesöktill ett sorgehus ? Varför: jo därför att kläderna i dessa fall kommer att sätta focus på den som bär kläderna i stället för på de som skulle vara subjekten( begravningsgästerna,mässfirarna och sorgehuset).

När jag som ung präst skulle till mitt första kontraktskonvent var jag inte införstådd med klädcoden.Man förväntades vara klädd i elva och kaftan.Jag hade ingen aning utan kom till den avtalade platsen för samåkningen iklädd jeans ,skjorta utan slips och tröja. Följande samtal utspelade sig.

Thure Lundin: – Vart skall du ta vägen i de där kläderna ?

Jag(med osäker röst): jag skall gå på kontraktskonvent tillsammans med er…………..?

Lång paus.

Johannes Siltberg(min kyrkoherde): – huvudsaken är väl ändå att själen är svart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s