Kristallnatten 70 år sedan -vi får inte glömma

Det är 70 år sedan kristallnatten.Och vi får inte glömma. Vi som inte har något att minnas  annat än andras berättelser,får inte glömma. Kunskapen är alltid viktig att hålla vid liv. Den mesta kunskap vi har är inte självupplevd-utan just berättelser som vi fått från andra och tagit till oss.Hela vår kultur och vår civilisation bygger på berättelser. Inte minst de bibliska berättelserna. Berättelser är nödvändiga för att tradera djup livskunskap.Men berättelser har också sina risker. De kan börja leva sitt eget liv. Det vet vi i det korta perspektivet .De flesta människor kan inte skilja sina egna tidiga barndomsupplevelser från berättelserna(egna och andras) om dem. Det jag tror är svårast att förstöra i våra livsberättelser är smärta och kärlek. Men i berättelser som vi ärvt kan också smärtan och kärleken ändra styrka och betydelse.

I morse blåste det så mycket att svanarna sökt läskydd vid Torsön. Tre änder över vattenytan. Inga andra fåglar.Men många vita gäss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s