Den yttersta domen -Jesu återkomst-min död–eller?

Hur firar vi domsöndag? Per-Erik Persson (adjunkt åt Gustaf Aule´n, och själv proffessor i Lund) inledde en domsöndagspredikan i Lunds domkyrka(jag tror det var 1971?) Med orden: ”Man kan icke rätt fira domsöndag, utan att hålla dom över sig själv!” Jag tyckte det var väldigt bra formulerat.Därför minns jag det. Hur många predikningar minns vi,veckan efter det vi hört dem? Meningen är innehållsrik.1) vi firar domsöndag 2) domen gäller hela världen, men om jag skall döma någon så är det inte andra,utan mig själv. 3)man kan fira domsöndagen fel också -om man dömer andra,eller endast pratar om framtiden.

När sker den yttersta domen? Det finna flera paralella tankar om detta-som var för sig , och bredvid varandra(!)ryms inom den Kristna tron.

En tanke är att det är en särskild dag i framtiden, då Jesus återkommer och skall ”döma levande och döda”. Den dagen ställs allt tillrätta. Det är kärlekens slutliga seger. Den dagen är den första dag i världshistorien då inga barn behöver vara rädda. Men det är också räkenskapens dag -vi skall avlägga räkenskap för våra liv.Intet kan döljas. Vi tröstar oss med Lasse Lucidors psalm:”Den trösten jag ej glömmer -att min broder Jesus dömer.” När inträffar denna dag? Jesus får flera gånger den frågan. En gång är svaret att ”detta vet inte ens änglarna i Himmelen….”.utan endast Gud fader själv. En annan gång är svaret, att man inte kan se det för ”Guds rike är inom er………..” (eller ”mitt ibland Er nu”).

På ett annat sätt är min egen dödsdagmin yttersta  domens dag. Det är min sista dag i detta liv.Och det är bra om jag hunnit/orkat  göra upp mina räkenskaper. Detta perspektiv finns också i Nya testamentet när Jesus säger till den ene av rövarna på korset: ”I dag skall Du vara med mig i paradiset”

Det är bra att vi har domsöndagen. Inte för att vi skall bli nedtryckta- bort det! Nej ,för att längta efter (och arbeta för att påskynda)den dag då inga barn behöver vara rädda. Och för sund självprövning.

Såg ett TV program(i går) om bostadsförhållanden i Skåne(Uppdrag granskning).Skrämmande cynism.Många väljer att leva på andras olycka.Detta måste lyftas fram och bekämpas.Men utan moralism -bara för att bekämpa det onda. För lite skyldiga är vi alla …………..

Nu när det är kallare är det svårare för fåglarna.Måsarna syns mera och flera,när det blåser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s