Ledarskapets pris-värde? VD eller VDM?

I dessa finanskrisens dagar är det  många uppgifter om ledande personers förmåga och ersättningar. Det handlar inte om månadslöner som en riksdagsman, minister eller biskop- nej det handlar om svindlande belopp -som vi vanliga normalt högavlönade inte ens kan förstå. Hur kan det bli så ? Att företagsledare för tex banker som är börsnoterade har månadslöner på miljoner, dessutom ”rörlig ersättning”-och ofattbara pensionsavlal? (de har dessutom givetvis vanlig ”allmän pension” som alla andra!!)

Ibland sägs det att det är ”marknaden” som styr detta. Dvs vill man ha de bästa så får man betala dessa ofattbara belopp.Detta är inte en särskilt trolig förklaring. Det är väl snarare så att ägaridentiteten i många större  bolag är mycket otydlig.Och då blir det så att styrelsen(särskilt Ordf) och VD:n är kompisar som båda tycker(inte beslutar!!) att båda skall ha en massa pengar-mycket ,mycket mera än vad någon annan anställd i sin vildaste fantasi kan drömma om.

Det är delvis så att ”marknaden” styr detta. Dvs aktieägarna har ett primärt intresse:att få utdelning på aktierna. I Carnegiefallet tycks det nu bli så att ägarna inte får någon utdelning alls,och dessutom förlorar aktiernas hela värde. Men ändå:VD:n och ordf. -hur mycket kvitterar de ut,dag för dag -under hela den tid krisen/skandalen pågått?

Ledarskap betalas inte efter dess krav.Väldigt sällan. Göteborgs ”starke man” (Göran Johansson)har just slutat. Förmodligen var han ganska välbetald-men alldeles säkert hade han en mycket låg ersättning i förhållande till VOLVO:s VD-ett av de företag som han hade att hantera i sin kommun. Givetvis är det mycket mer kvalificerat och mycket svårare att leda Göteborgs kommmun -än att leda VOLVO. Det fattar varje person som forskar eller sysslar med ledar skapsfrågor!

Att vara kommunstyrelsens ordf är att svårt och tufft ledarskap. Ännu svårare( mer krävande) är det givetvis att vara kyrkoherde i en stor församling.Församlingen kan man ju lämna(begära utträde ur) om man inte tycker att den sköts rätt -men man man inte begära utträde ur kommunen!

Varför har VOLVO:s VD eller VD:n för NORDEA,SKANSKA osv så mycket mera betalt än en kyrkoherde för en av Stockholms största församlingar.Eller för den delen en kyrkoherde i Norrland eller Värmland i stora församlingar? När vi alla vet att det är ett mycket enklare ledrskap att vara VD för en tillverkningsindustri,än för en organisation med 100 anställda,ett par hundra frivilligaarbetare, fler än 100 förtroendevalda(”politiskt”) och med kanske 45.000 medlemar, som frivilligt med sina medlemsavgifter finansierar verksamheten .? Altså: jag menar inte att jag har för lite betalt.Jag är nöjd.Men jag menar att VD:arna -de många som har en enklare uppgift än jag och mina kollegor -har på tok för mycket betalt.

Visst är det skillnad på VD och på VDM!..

Men som VDM är det min skyldighet att säga att vissa VD:ar borde ödmjuka sig och frivilligt avstå från en mängd pengar som de varken har arbetat ihop eller på något sätt gjort sig förtjänta av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s