När jag blev cencurerad -av SR

Under några år var jag en av religionsradion flitigt anlitad radioförkunnare. Det blev ett antal veckoserier ”vid dagens slut” det var kvällsandakter på riktigt på den tiden.Sändningstiden 2145.

Den sista(?) serien hade en andakt som handlade om Förlåtelse.(se min blogg 26/10-08).Jag sa då ungefär så här. Om vi menar allvar med förlåtelse ,så måste vi konstatera att det endast är ”de oförlåtliga” synderna som vi behöver förlåtelse för- de andra var s.a.s. förlåtna redan när de begicks(eller innan).Dvs de kan ordnas upp utan ”benådning”. Jag sa också att om vi tror på förlåtelsen-så som Jesus predikade den- då måste vi också tro att förlåtelse är möjlig för  NN och NN och NN.Och här nämnde jag namnen på några då kända Svenska förbrytare.På den tiden spelade man in 7 andakter vid ett och samma tillfälle,sen sändes de under en vecka. När några dagar av veckan gått ringde man mig från religionsradion och sa att man tyvärr inte kunde sända den aktuella andakten. Det skulle inte gå för sig!  Det var nu inget problem eftersom de hade många andakter av mig i sitt arkiv -så de skulle ta en som var några år gammal i stället och hoppas att ingen märkte något.

Jag blev ledsen och upprörd, sa att jag står för vad jag säger -det behöver inte radaktionen göra.Det var ju inte heller fråga om att någon grep in i egenskap av ansvarig utgivare, för något brott mot publiceringsreglerna var det inte heller.Men ,det hjälpte inte, andakten skulle inte sändas.

Jag hotade då med att publicera den i tex AB -och samtidigt anklaga SR  för cencur.Men när jag tänkte vidare på saken ,så förlät (just det)jag  religionsradion för deras klumpiga påhopp. Så det blev ingen artikel i AB.(Men inte fler andakter heller).

Varför skriver jag detta? Kom att tänka på episoden när jag läser Hakon Långströms menoarbok.Där ådagaläggs många konstigheter och mycken kyrklig osämja -och givetvis får det stå oemotsagt, eftersom författaren har sin frihet. Jesus säger:”Sanningen skall göra Er fria” Och det ligger otroligt mycket sanning i det påståendet. Men tillvaron och kommunikationen är komplicerad.Vi har alla våra egna sanningar. Någon har sagt attt ”sanningen finns i betraktarens öga” -och det är mycket sanning i det. Pilatus var också inne i denna diskussion när han sa ”Vad är sanning ?”. Och det är ju inte så lätt att svara på,många gånger. Lättare att svara på vad försoning och förlåtelse är.Men man måste förstås ha någon gemensam uppfattning om sanningen -innan förlåtelsen kan ”hända”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s