300 församlingar försvinner i svky -är det bra det?

Rubriken i senaste nr av Kyrkans Tidning är att 300 församlinger försvinner 2010(genom församlingssammanslagningar)Är det bra eller dåligt? Någon skulle säkert säga att det inte handlar om bra eller dåligt ,utan om att det är nödvändigt. Det är ett respektabelt svar -i vissa fall.När församlingarnas ekonomi blir svagare, tror man kanske att man kan rädda verksamheten genom bredare ekonomisk bas. Och delvis är det sant. I vår kyrkan har sedan många år funnits ett utjämningssystem-där de rika(församlingarna) ger till de fattiga(församlingarna). Täby församling anses rik(enligt utjämningssystemet) och innevarande år levererar vi in drygt 22 000 000 kr till kyrkofonden. Ändå är det så att i Täby har varje präst ansvar för dubbelt så många kyrkotillhöriga ,än vad som är genomsnittet i hela kyrkan.Nu är det givetvis inte ett räknesätt som ger hela sanningen -men något säger det kanske ändå?

När folkomflyttningarna har skett har den kyrkliga organiosationen inte hängt med. I Täby församling har vi 46 000 kyrkotillhöriga och 5 kyrkor. I Visby stift finns färre kyrkotillhöriga än i Täby församling(45.779 jan -08) men ca 100 kyrkor! Täby församling har endast en kyrkogård,medan Visby stift troligen har 94. Det är klart att Gotlänningarna behöver våra pengar -om inte allt skall gå i stå.

Men ändå -det är människor som kyrkan är till för-inte byggnader och kyrkogårdar.

Det verkar som att församlingssammanslagningar är tidens rätta melodi(eller medicin).Men alldeles säkert är det inte -frågan är vilka problem man vill lösa ? När jag var komminsyer i Vamlingbo i slutet av 70-talet vädrade jag mina farhågor för att de då ca 350 medlemmarna i församlingen inte i längden skulle orka med arr ta ansvar för sin kyrka och kyrkogård. Klockaren(det är kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare på Gotländska) replikerade:”På 1700-talet bodde det ungefär lika många i socknen som i dag,men de var mycket fattigare än vi och de kunde hålla kyrka ,kyrkogård , präst och klockare!” Vad svarar man på det ?

Färre församlingar ger färre beslutsfattare(förtroendevalda). Många tycker att vi har för många förtroendevalda i förhållande till antalet anställda. Men tänker då på församlingen som på en kommun eller ett företag. Det vore en omöjlig tanke att en kommun skulle ha fler beslutsfattare än utförate -vilket inte är ovanligt i församlingarna. I kommunen (eller företaget) kanske det är 5 beslutsfattare på flera hundra anställda(utförare).Men nu är inte en församling en kommun,eller ett företag. Vi kommer att -ganska drastiskt tror jag- minska antalet anställda i församlingarna inom 7-15 år. Om vi samtidigt minskar antalet förtroendevalda………? De förtroendevalda är också i väldigt många fall engagerade i församlingen på andra sätt -och många av dem är helt(eller nästan helt) oavlönade.

Man kan inte rationalisera eller effektivisera andlighet och gudstjänstfirande(kyrkans ärende) på samma sätt som man kan göra med administration och ekonomi.Men strukturerna(organisationen) är inte oväsentlig för innehållet,och innehållets möjlighet att utvecklas(evangeliets utbredning -nådens och kärlekens möjligheter att träffa människorna).Någon berömd mediaforskare har sagt ”The media is the message” -det är inte hela sanningen,men ändå en god sanning.

En regel kanske kunde vara:Där gudstjänstfirande och bön fungerar och lever,skall strukturen stödja och underlätta detta.

Återkommer i ärendet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s