Hur blir man en god människa?

I morgon är jag kallad till Tibblegymnasiet som samtalspartner/inledare för två gymnasieklasser i deras insamlingsprojekt. Insamlingen går till ett barnhem i Bolivia som drivs av SOS barnbyar.Rubriken för min medverkan har man satt till  ”Hur blir man en god människa?”.  Just nu läser jag ” Tusen strålande solar” av Khaled Hosseini (W&W). Den outtalade fråga som finns genom hela den boken  är ”Hur kan vanliga människor bli så onda människor ?” Kanske finns svaret på frågan som skall behandlas i Tibblegymnasiet, ändå här ? Det tragiska i ”Tusen strålande solar” (och i ”Flyga drake” av samme författare) är just att alla människor(nästan!) kan bli onda människor(eller människor som gör eller möjliggör det onda).

Men godheten är också nedlagd som en möjlighet i varje människa. Så också motsatsen gäller.Varje människa kan bli en god människa(eller en som gör eller möjliggör det goda).Men varför blir det på det ena eller på det andra sättet ?

Svaret är: träning, i ordets vidare betydelse.

Genom att göra gott,kommer man att tänka flera goda tankar. Genom att göra gott,kommer man att bli bättre på att göra gott. Genom att göra gott ,kommer man att uppleva att man får godhet tillbaka själv(dvs man tjänar på att vara god). I all denna träning är kulturen (den goda humanistiska kulturen) en mycket viktig faktor, liksom den kristna tron och trons praktik: meditationen , gudstjänsten och kärleksgärningarna.

För att bli god,måste man inte först ha blivit träffad av godhet. Detta är en terapeutisk myt: att endast när du kan älska dig själv så kan du älska någon annan. (Nu är att älska förstås starkare än att vara god– eftersom älska innehåller mera känsla och att vara god (kanske?) mera handling). Men en viktig sak som kan förmera godheten och möjligheten att bli en godhetsmänniska är att bli befriad från sin egoism.Detta är ett av evangeliets viktigaste ärenden: att lyfta bort egoismen så att jag blir befriad till godhet(mot andra och därmed mot mig själv). Egentligen var den inledande meningen på detta stycke fel -dvs alla människor har blivit träffade av godhet-i någon mening- genom att bli födda. Vi är födda till att vara kärleksmänniskor. Kärlek och godhet smittar.

I morse var det 100-tals viggar på värtans yta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s