Israel-Palestina, finns något hopp?

I dagens morgontidning  fylls förstasidan av Israels anfall mot Gaza. Det var ett svar på raketskjutningar från palestinier(Hamaz)in i Israel.Konflikten har många till synes olösliga delar. Frågan om återvändande är en. Statslösa Palestinier vill få återvända till sina gamla boplatser i nuvarande Israel. Återvända i många fall till hus och byar som inte längre existerar. Många av de som vill återvända har aldrig varit där- de är födda i flyktingläger. Nuvarande Jordanien(tidigare Transjordanien)bildades ungefär samtidigt(1946) som staten Israel. De var tillsammans ett brittiskt mandatområde innan(som delades i två 1921). Så på ett sätt kan man verkligen säga att det från början fanns en Två-statslösning .Men vissa palestinier hade också utropat en stat i Gaza-den upplöstes ganska snart.Det stora problemet är de plaestinier som i denna röra varken blev Jordanska eller Israelska medborgare. De blev statslösa-i vänta på……………………

När man nu talar om en Två-statslösning, tycker jag att den skulle bestå i Jordanien -Israel. Så att alla statslösa palestinier fick medborgarskap i någon av dessa stater -och att dessa stater bildade en federation eller något liknande. En avgörande fråga för allt liv i området är nämligen vattenfrågan och därmed kontrollen av Jordanflodens källor.

Många komplikationer finns. En viktig sådan är att om staten Israel får för många icke-judiska medborgare så riskerar judarna att bli i minoritet i sitt eget land -detta kan upplevas som särskilt hotfullt i en parlamentarisk demokrati(man kan mista majoriteten i parlamentet). Denna frågeställning gör det svårare både att lämna occuperat område och att göra statslösa palestinier till Israeliska medborgare.

Det är inte så länge sedan som världen hade tre delade huvudstäder. Jerusalem, Berlin och Nicosia.Mycket har blivit bättre i världen. Varken Berlin eller Nicosia är delade längre.

Jag rekommenderar stöd till en liten organisation som heter svenska Jerusalemföreningen. De driver Den gode herdens skola i Betlehem och ett viktigt sjukhus. Det är ett fredsprojekt och ett humanitetsprojekt. Också organisationen IM (Individuell Människohjälp) har ett bra projekt för upprättelse av kvinnor och flickor i bla Gaza. Genom Svenska Iraelinsamlingen kan man stödja fattiga och utsatta barn i Israel, och de är många.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s