Israel-Palestinakriget -förlåtelse enda möjligheten till varaktig fred

Israel anfaller Gaza. Hizpola anfaller Israel.

Detta bevittnas av Hamas,Syrien,Egypten,USA,EU,Jordanien,Iran-ja av  hela världen,också av oss själva -utan att ,som det verkar, någon kan göra något för att stoppa vansinnet.

Vi måste välja att ta ställning. Inte för eller emot de stridande parterna. Vi måste stödja alla som arbetar för försoning, förlåtelse och frihet. Försoning,förlåtelse, frihet och trygghet för judar,palestinier och alla andra som bor i området -främst för de oskyldiga. Det gäller äldre, barn,mödrar och fäder; alla som nu lider och blir lemlestade,dödade och traumatiserade i ett meningslöst  krig.

Var finns konfliktens Nelson Mandela? Var finns konfliktens Mahatma Ghandi? Det är just sådana personer som behövs nu -och våra egna insatser i fråga om humanitärt bistånd och andligt stöd -oavsett religion.

Någon i hög position måste, med  auktoritet våga säga det självklara. Att krig och dödande inte leder till ett gott liv för någonav parterna.

Vi måste uppmana Israel och Hamaz att sluta med den militära aktiviteten. Israels Gud och Kristendomens Gud är samma Gud som den muslimska Allah. Allas vår Gud och skapare  vill inte att vi skall bekämpa varandra, utan att vi tillsammans skall arbeta för att bra liv för alla människor på den jord vi gemensamt fått ansvar för.

Situationen är oerhört svårtolkad. Mycket komplicerad. Hur var det 1946 när Jordanien skapades? Hur var det 1948 när Israel skapades? Hur var det1921 när transjordanien skapades genom delning av det brittiska mandatet. Hur var det 1967? (6-dagars kriget).Hur var det 1982 vid invasionen av Libanon?

De som nu kräver att få återvända -är i stor utsträckning födda i flyktingläger. Och det de vill återvända till är kanske mest en ”berättelse”. Husen,ja till och med byarna, finns i många fall inte längre.

Förut sa man ofta att det var oljefrågan som låg bakom konflikten. Det hör man inteså ofta nu. Vattenfrågan, däremot, är avgörande för allt liv, särskilt i detta område med få vattenkällor.

Alla människor: Judar,Zigenare,Palestinier,homosexuella, kristna, muslimer……………………. har Gudomlig rätt att leva i trygghet. Det kanske inte behöver betyda ett eget land. Tänk om vi alla kunde leva i samma land !

Förlåtelse och försoningär den enda framkomliga vägen. Men det betyder inte atträttvisa inte skall skipas. Rättvisa betyder inte straff. Rättvisa betyder att den förtryckte skall få sin rätt -och att den som orättfärdigt tagit något skall lämna tillbaka det. Tyvärr kan man inte lämna tillbaka ett liv som man tagit. Men man kan ångra sig och försöka göra gott åt de som lever kvar.

En mycket känd man sa: ”Om Ni älskar de som älskar Er -vad gör Ni då för märkvärdigt? Gör inte de ogudaktiga detsamma? Nej, jag säger Er. Älska Era ovänner ,och be för de som förföljer er…..”

Utan förlåtelse och försoning kan inget värdigt mänskligt liv levas. Det gäller oss själva , i familjer ,på arbetsplatser och i hela samhället. Det gäller i hela världen, varhelst det finns människor, -nu särskilt i mellanöstern!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s