Snart kyndelsmäss- Gud är Ljus

På söndag är det kyndelsmässodagen.Det är min prästvigningsdag(1977 i Visby).Det som på söndag är episteltext var då aftonsångstext(det är väl snart ingen som vet vad det betyder?) I all fall har den texten följt mej sedan den dagen.”Detta är det budskap som vi har hört av Jesus Kristus och som vi förkunnar för Er:att Gud är ljus och intet mörker finns i honom.Om vi säger att vi har gemenskap med honom ,men vandrar i mörkret,ljuger vi och handlar inte efter sanningen.Men om vi vandrar i ljuset,liksom han är i ljuset,då har vi gemenskap med varandra,och blodet från Jesus,hans son,renar oss från all synd”(1 Joh 1:5-7).Denna text innehåller mycket att meditera över och att hålla fast vid. Vårt uppdrag,som kristna , är inte attt försvara kyrkan eller traditionerna,eller ens varandra (om det inte behövs och finns skäl för det).Vårt uppdrag är att alltid och över allt försvara livets och varje människas Helighet -med allt vad konsekvenser det för med sig.Det innebär också att våga,orka och vilja stå upp mot all ondska och förvrängt liv. Om detta projekt-som är det enda och det stora projektet-skall lyckas måste det ske i ljuset. Heligheten hos oss kan endast komma till sin rätt och i dagen om vi lever i försoning och förlåtelse. För det behövs insikten om allas lika värde och oskuld(vilket inte är detsamma som uteblivet ansvar eller insikt om desutuktionens kraft i oss alla). Gud är ljus och i det ljuset borde alla människor få leva: i glädje,gemenskap,framtidstro och skönhet- ja ett gott liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s