Biskoparna och vigselrätten

I dagens SVD anklagar Olle Burell och Karin Peres 9 biskopar för något  ”som i praktiken leder till värn av förtryckarna i ställer för de förtryckra….”. Det är verkligen att ta till stora ord. Vad det handlar om är att de 9 biskoparna tycker att det är dags för Svenska Kyrkan att avstå från den juridiska vigselrätten. I ett internationellt perspektiv, skulle det inte uppfatta som något konstigt -tvärt om. Det är verkligen inte självklart att staten skall tilldela religiösa samfund vigselrätt. Det borde självklart vara fritt för samfundet att ta emot en sådan delgation eller att inte göra det.

Artikelförfattarna undervärderar å det grövsta kyrkomedlemmarnas tro och fromhet då de skriver ”För vem tror väl på allvar att en kyrklig välksignelseakt  över ingånget äktenskap inte mycket snart kommer att betraktas som något endast för de ‘riktigt religiösa’ ”  En bra paralell är dopet. Föräldrarna(vårdnadshavarna) gör namnanmälan till skattemyndigheten -därmed är den lagenliga juridiska namngivningen klar. Men ändå väljer många föräldrar att låta döpa sina barn i en Kristen gudstjänst. Ja långt fler väljer att döpa sina barn (vilket är utan rättsverkan i samhället för barnet) än de som väljer att gifta sig i kyrkan (vilket har juridiskt bindande rättsverkan).

I ett fall vill jag ge artikelförfattarna rätt. det är viktigt för samhället(och för oss människor) att initiationsriterna är offentliga. Det finns många sätt att lösa detta. Flera länder har obligatoriskt civiläktenskap, vilket inte inneburit att kyrkbröllopen försvunnit. Några länder har en ordning som är sådan att vigseln (som kan vara offentlig i kyrkan) blir juridiskt giltig när den har  registrerats vid en statlig myndighet.

En kanske viktigare sak som frågan aktualiserar är relationen mellan biskoparna och kyrkomötet. Kyrkans lära och ordningar fastställs av kyrkomötet -och biskoparna skall försvara läran och ordningarna. Det är en av deras uppgifter. Har biskoparna för lite inflytande över dessa frågor ? De har ju inte ens rösträtt i kyrkomötet. Deras demokratiska legitimitet kan givetvis ifrågasättas, men den är nog minst lika stor som kyrkomötesledamöternas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s