Vad är Kärlek?

I morgon är det Fastlagssöndagen och den skall handla om Kärlekens väg. Vad är Kärlek? Kärlekär både ord,känsla och handling.

Kärlek som ord kan vara kärleksförklaringar ”Jag älskar dej”,och det kan vara kärleksdikter. Som ,för att ta ett mycket bra exempel,episteltexten i morgon.Kärlekens lov från första Korintierbrevet i Nya testamentet.

 Kärlek som känsla är i sin vanligaste form förälskelse.Men det kan också vara längtan. Eller önskan om välgång och ett gott liv för någon annan. Är önskan en känsla? Jag menar att det kan vara det.

Kärlek som handlig är när Du gör något som gör livet bättre ,mera värdefullt, för någon annan. Det kan ske utan ord.Men knappast utan att det finns en känsla med. Däremot händer det att orden och känslan inte resulterar i några handlingar -det kan vara av rädsla.Det är nog den vanligaste orsaken.Men det kan också bero på lathet eller bekvämlighet.Det kan också vara så att den som man riktar sina ord och sina känslor mot -inte vill ha med mig att göra. Då blir det svårt med meningsfulla handlingar.

Kärleken finns som Ord,känslor och handlingar. Men dessutom är kärleken nedlagd i skapelsen som tillvarons viktigaste meningsskapande funktion. Ja som livets yttersta mening!

Denna tanke har jag utvecklat lite mera i en artikel som du hittar om du klickar på ”Om Johan Blix” och sedan nästan längst ner på den sidan klickar på en artickel som heter ”Tron som en skapelsegiven………”

I morgon framförs S:t Olofsmässan,med nyskriven musik av Anna Holm, i S:t Olofs kyrka i Täby.Jag är glad över att få vara där och medverka som predikant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s