Präster i Stockholm har kärleksrelationer och sexuella relationer med konfirmand och ungdomsledare(kollega?)-SvD frågar om anmälningar till Domkapitlet

En reporter från SvD ringde mig i dag och frågade om två anmälningar som inkommit till Stockholms stifts domkapitel. Den ena handlade om att en kvinnlig präst haft en kärleksrelation med en 15-årig manlig konfirmand.Den andra anmälan handlade om att en kvinna (22år) anmälde att hon blivit sexuellt utnyttjad av en präst sedan hon var 16 år(framgick inte om det var en man eller en kvinna som var prästen). Jag blev uppringd och intervjuad om vad jag ansåg om :Hur en präst bör leva? Om man kan ställa särskilda moraliska krav på präster? osv,osv………..

För att rubriceringen ”sexuellt utnyttjande” skall kunna användas ,förutsätts att den ytnyttjade är i en beroendeställning till den som påstås  vara utnyttjare. Om det handlar om en patient till en läkare,en  kund till en psykoterapeut,eller en konfident till en präst torde saken vara klar.Det finns en beroendeställning. Om det handlar om kollegor som ingår i samma arbetslag är saken mera oklar.

Frågan som reportern egentligen var mest intresserad av var om det kan och bör ställas andra krav på präster än på andra människor, i moraliskt hänseende. Egentligen tycket jag inte det! En rektor för en skola,en polischef,ett kommunalråd, enriksdagsman/kvinna, en skatteverkschef , en präst osv alla i ledande befattningar har och bör ha högre krav på sig i frågan om uppförande och moraliskt beteende -än allmänheten(vilka de nu är?)

Den underliggande-inte uttalade -frågan är väl om vi präster är ”bättre” i moraliskt avseende ,än andra-eftersom det förväntas av oss! Då vi ju uppfattas som moralens väktare,av många.Fastän många,samtidigt, misstänker att vi egentligen inte kan leva upp till det som vi predikar, och då blir förtjusta över våra missmyckanden -eller bara suckar ”vad var det jag tänkte”(och vad tänker de om sig själva?)

Naturligtvis är vi inte moraliskt bättre eller mera högpresterande än andra människor. Men jag hoppas verkligen att vi är lite bättre i detta avseende ,än om vi inte varit präster.Liksom jag hoppas(och vet) att varje medvetet kristen är lite bättre i moraliskt beteende än han/hon hade varit som icke-kristen. Det betyder inte att Kristna har bättre moral,eller lever mera moraliskt än icke-kristna.

 

Att vi präster  -i dag jag-tillfrågas i denna moraliska fråga beror nog på att vi förväntas ha som en huvuduppgift att predika om vad som är rätt och vad som är fel. Och visst är detta en viktig uppgift för en präst.Men inte den viktigaste. Det är viktigt att vi predikar om vad som är rätt och om vad som är fel och försöker leva efter det(10 Guds bud) -men den Kristna Trons viktigaste ärende är inte rätt och fel-utan hur vi skall kunna leva vidare i ett värdigt liv-efter det att vi gjort fel!

Att bli anmäld till domkapitlet betyder ju inte alls att det som står i  anmälan är sannt eller riktigt. Det kan ju vara helt fel alltihop!

Det finns en ”turning point” i alla sådana här sammanhang. När någon blir anklagad för oegentligheter och detta blir känt-då är det vanligt att den anklagade -utan att medverka till det själv- byter roll och övergår från att bli förövare till att bli offer. Detta handlar inte om sant eller om osant. Men det handlar om roller i det offentliga rummet!

Det var kanske en händelse som kan se ut som en tanke att jag,just när reportern ringde mig ,hade läst ut Romanen ”Antecklingar om en skandal”(Zoe Heller-FORUM 2003)-läs den!Jag köpre den för 29 kr på bokrean och visste inte vad den handlade om.

Sen kan man också reflektera över varför det sexuella är så spännande och intressant i prästerliga sammanhang?! Eller i kyrkliga?!

Det är alltid olämpligt att ha sexuella relationer med personer som man samtidigt har proffessionella relationer med, om relationen innebär en beroendeställning-eller en förmånsställning.

Ingen kan hindra att människor känner attraktion eller passion  och blir förälskade i varandra .Också detta kan inträffa inom kyrkans väggar och mellan personer som är av olika kön och i olika ålder.Detta kan jag inte fördöma-men jag fördömmer handlingar som skadar människor, som för sin svaghets skull blivit utnyttjade av andra.

Stockholms biskop har fastställt ett Codex Etitcus-för präster i Stockholms stift. Detta dokument kan beställas från stiftskansliet. Det är utarbetat av kontraktsprostarna ,i samråd med biskopen-och sedan fastställt av biskopen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s