Om Jesus -Jonas Gardells Credo

Har nu med behållning läst Gardells ”Om Jesus”. Hans utgångspunkt verkar vara den som Ingemar Ström angav när en journalist frågade honom hur han förberedde sina radioandakter -”Jag försöker tala mig själv till rätta”. En bra utgångspunkt.

Gardell kan bli tröttsam,men det är mödan värd att följa honom till slutet.

Vid läsningen kommer jag att tänka på Martin Luthers reflektion i ”Om den trälbundna viljan” över förnuftets(i vid mening) plats i förhållande till kunskap. Ungefär så här(mycket förenklat) säger ML. Kan kan vinna kunskap på tre plan. 1) förnuftets plan(Om vi stannar här, säger ML måste vi konstatera antingen att Gud inte finns,eller att Gud är både ond och god, eller att det egentligen inte finns någon ondska i världen -alla tre ståndpunkterna är orimliga för en kristen) 2) trons plan, på detta plan kan man äga kunskap som är lika sann och lika säker som på förnuftets plan ,men man finner sig i paradoxer och man förstår att logiken inte är ett tillräckligt ”verktyg” för att behandla existentiella frågor på ett uttömmande sätt 3) härligheten ljus, i härlighetens ljus (när vi är hemma hos Gud) förstår vi och har den kunskap vi inte nådde fram till på de två första planen.

Denna indelning är meningsfull.Den påminner om KG Hammars distinktion mellan ett ”poetiskt förhållnings sätt” och ett logiskt,när det gäller textförståelse.

Egentligen gör vi alla dessa distinktioner vid olika möten i livet med texter och människor.Fast vi tänker inte så ofta på det.Fundamentalisterna stannar i den återvändsgränd som det första planet innebär. Detta är en av anledningarna till att fundamentalister ofta är ateister.!!(Eller att ateister ofta är fundamerntalister-när de läser religiösa texter- vilket de dessutom inte sällan förnekar).

Johan Gardell har hela denna problematik med möjligheten och omöjligheten att erhålla och bearbeta kunskap,helt klart för sig. Kanske är hans främsta bidrag- vetenskapsteoretiskt! För utom förkunnelseinslaget,förstås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s