Ars moriendi -konsten att dö

I dag är det Alla Helgons Dag.Alla människor är inte helgon. Men det har blivit så att vi tänker,inte bara på helgonen, utan på våra döda denna dag.Kanske är det så att just denna dag vill vi att alla döda skall visas samma respekt ? Likhet inför döden -oavsett hur vi har levat. Vi vet ju väldigt lite om varandras förutsättningar.Och kanske har vi på känn? -att i en verkligt djup moralisk mening är alla oskyldiga -även om alla är ansvariga.

Konsten att dö -den är nära förbundet med konsten att leva.På ett sätt är det inte svårt att dö -alla kommer till slut att lyckas med det. Men att dö utan skräck ,att dö värdigt.Vi lever alla i medvetande om vår förestående död -det är en del av att vara människa. Att verkligen ta till sig detta faktum-och inte trycka ner det eller skyla äver det – är en viktig övning för ett bra liv och för en värdig död.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s