Jerusalemrapport

I gar gick det inte att komma ut pa natat har.Gardagen var full av upplevelser.Vi gick till fots till Jaffaporten och sen vidare till Tempelplatsen.Begrundade Al Axa Mosken och Jerusalem of Golg,klippmosken.Man kan som kristen pilgrim inte ga in i dag utan specialtillstand.Men upplevelsen av att vara pa den plats som anses sa helig for tre religioner ar speciell.Det historiska kan alltid diskuteras i detaljer.Men historien,legenderna och pilgrummerna har gjort platserna speciella-och laddade.Sen vidare till det vi kallar for klagomuren.Det ar de orthodoxa judarna son satter dagordningen har-sa ingen gemansam boneplats for man och kvinnor vid muren.Mest judar var dar och vi upplevde bla Bar Mitsha.Sag forstas alla som bad.Vi bad sjalva.Vandringen genom gamla stan med smala grander fulla med orientaliska affarer ar en speciell upplevelse med alla sina lukter(kryddor,mat,urin i en blandning)och ljud.Inga kvinnor salde har engast man.Mycket finns att kopa.Vi gick till gravkyrkan som ar en underlig skapelse for vart satt att tanka.Inte minst underligt med alla regleringar om vilken kyrka(romare,kopter,orthodoxa,armenier m fl)som bestammer over vilken de av kyrkan.Som ar manga kyrkor i ett virrvarr av byggnation.Sjalv har jag mycket svart att fa ro och kontemplation dar-men jag kande inte samma aggression som vid tidigare besok.San ar manniskan,

Darefter akte vi till foirintelsemuseet.Det ar stort och man kan vara dar en hel em utan att ha sett mer an en liten del.Starkast upplevelse gav mig foremalen.Hogar med barnskor,efter sma barn som mardats………………..Den kristan kyrkan(orna)beredde tyvarr marken far Nazisterna genom sin teologiska syn pa judarna.Varfor man inte i stallet framholl att Jesus var jude kan vi fraga oss i dag,men det var andra tider och ………………..

Jag hittade pa baksidan utanfor museet en av Bernadottes vita dussar i orginal.Det fanns 36 sadana bussar och de raddade 27.000 personer.Lite i det stora hela.Men viktigt.Sma fyrkantiga volvobussar.

Kvallens forelasning av forre direktorn Goran Larsson blev for mig hojdpunkten pa dagen.han ar kanske den framste kunnaren av Judisk-kristen dialog.Det hansa gav mycket till eftertanke o inspiration.Jag tanker att vi maste vaktra sa att inte muslimerna hos oss blir de nya judarna.Vi maste lara kanna dem och se dem som individer inte som kollektiv som vi tillskriver egenskaper som vi inte tycker om.Nu frukost/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s