Olivberget-Biskopen-synagogan

I dag gick vi upp tidigt igen och upp pa toppen av olivberget,Darifran ser man hela kidrondalen,tempelplatsen,ja hela jerusalem.Vi besokte Domus fluevit(Herren grat)-kyrkan och sedan ett antal stationer pa via dolorosa.Vid varje stop fick vi utmarkt guidening av Kjell Jonasson(som tjanstgjort som prast i Roslags kontrakt) och vi laste bibeltexter och sjong psalmer.Men det galler att koppla budskapet till dagens politiska samhallssituation-precis som i Sverige.En teologi som inter hanterar det som sker”pa marken” (for att tala militarsprak) har inget berattigande.Och religionen ar minst av allt en privarsak-aven om hjartats samtal med Gud ar viktigt o nodvandigt.

Motet med den Lutherske BiskopenMuniab A Younan,var larorikt o starkt.Han kom direkt fran Libanon.Han ar president i mellanosterns rad for protestantiska kyrkor(13 kyrkor)>De hade beslutat att godkanna varandras ambeten och att prastambetet i alla dessa kyrkor skall vara for bade kvinnor och man! Han sa att ekumeniskt seplar det ingen roll eftersom romarna o grekerna inte betrakrat lutherska praster och biskopar som riktiga ambetsbarare-och da spelar det ingen roll om det ar bara man eller man och kvinnor-ur ekumenisk synpunkt(utam att vi ar foregangare).Han sa ocksa pa fraga om hur han ser pa Svennska kyrkans beslut om samkonade aktenskap ”Min relation till Svenska kyrkan ar inte en sexuell relation-da hade den upphort for lange sen. Den relationen grundar sig pa Kristus”

Mycket mer spannande finns atts aga.De Kristnas situation i Jerusalem o pa vastbanken ar mycket pressad! Men inte sa pressad som i Iran o Irak.Dar ar den livsfarlig ,har livshotande!(Min formulering).

Pa kvallen fick vi forelasning om Schabbathen och sen gick vi till en Synagoga for gudstjanst. Mycket annorlunda! Larorikt.Underbar sang.Ingen predikan. Kvinnor o man atskilda!

Sen Judiska Schabbathsmaltid pa STI med alla ritualer.Jag blir trott-aven om jag ar glad for att ha fatt vara med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s