Tro på mitt eget sätt——

Jag tror – på mitt eget sätt………..

 

När man i olika undersökningar frågar folk om de är troende eller kristna svarar de i dag ofta: ”Jag tror fast på mitt eget sätt”. Egentligen är det inget nytt. Människor har alltid trott på sitt eget sätt. Vem kan tro på någon annans sätt? Vad man menar är kanske ungefär det här; ”Jag tror fast inte så som ni i kyrkan tror”.  Och visst, kyrkan har en officiell bekännelse. Det är mest texter som ingen längre läser. Därmed inte sagt att de är betydelselösa. En av dessa texter är den Apostoliska trosbekännelsen. Den läses högt varje högmässa och varje dop. Men den är inget som kyrkan kräver att man skall tro på- för att få vara med. Tvärt om säger kyrkans högsta beslutande organ -kyrkomötet- att trosbekännelsen inte är ”föremål för tro”. Trosbekännelsen är ett uttryck för kyrkans tradition och den innehåller viktiga påståenden om att allt skapat har ett gemensamt ursprung. Om Jesu liv och betydelse. Om den osynliga livskraften: Den Helige Ande. Vi kan förhålla oss till trosbekännelsen –ungefär som vi kan tycka om en dikt att den talar till mitt hjärta eller ej. Men vår egen tro är högst privat. Din och min. Men man kan inte tro på något annat sätt än sitt eget.

 

När Mose(2 Mos 3:13-15) frågar Gud efter hans namn, då svarar Gud att hans namn är : ”Jag är” eller ”den som är” eller ”jag är jag är”. Gudsnamnet är här lika med ”varat” eller ”existensen”. Om Gud är existensen så blir frågan om Gud finns (existerar) en omöjlig och onödig fråga. Med detta perspektiv kan man i stället säga att allt som existerar är ”Guds kropp”. Vi ser Gud i naturen och vi är själva, med våra kroppar, en del av Guds heliga existens. Om man tror så- och det gör jag –gör det inte tillvaron mer begriplig eller Gud mindre. Vi kan aldrig förstå, begripa, tillvaron eller existensen. Men vi kan fördjupas i vår förundran över det obegripliga.

Vi vill inte nöja oss med detta. Vi vill kunna tala med Gud, eftersom vi är människor som i hög grad lever genom att tala med varandra. Givetvis är vi i ständig kontakt med Gud –genom att vi lever och är delar av den heliga existensen. Vi har kropp, själ och Guds ande bor i alla som andas. Men vi vill att samtalet med Gud skall likna våra mänskliga samtal. Och vi ber. I bibeln skildras Gud som en person som man kan tala med tex. Mose vid den brinnande busken eller Jacob som både talade med Gud och slogs med honom (1 Mos 32:22-29). Kan vi prata med Gud på detta sätt? Var och en får svara för sig själv. Religionen har många ”språk” –inte endast ordsamtalet. Om detta kan du läsa på: johanblix.se (11 dec 09)

En annan fråga är om Gud kan ingripa i en enskild människas liv, eller i historien ?  Och om Gud gör detta? Svaret på denna fråga blir aldrig sant i någon vetenskaplig mening –oavsett man svarar Ja eller Nej. Det ligger i sakens natur att man aldrig kan undersöka Gud vetenskapligt –men man kan undersöka vad människor påstår om Gud och vad de säger att de tror på. Dessutom har Du ditt eget svar –man kan aldrig tro på någon annans sätt.

Kristen tro är också Jesustro. Påståendet om att Jesus är Gud och att Gud är kärleken är omistligt för oss kristna. Ylva Eggehorn har diktat om Jesus och Gud på ett sätt som passar mitt sätt att tro.

 

Så kom du då till sist, du var en främling 

En mytgestalt som jag hört talas om  

Så många hade målat dina bilder 

 Men det var bortom bilderna du kom   

Vi trodde du var användbar,till salu  

Vi skrev ditt namn på våra stridsbaner                   

Vi byggde katedraler högt mot himlen 

Men du gick hela tiden längre ner  

   

 

Du är ett barn som ligger på ett jordgolv

du fryser om vi inte griper in

Du rör vid kroppar,hatar orättvisor,

du bjuder älskande på möget vin

Du stiger ut ur alla toma gravar

Du är en vind som säger: det blir vår

Du kommer som en flykting över bergen

du följer oss dit ingen annan når.   (SV.ps 717)                        

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s