Maria Ludvigsson i dagens SVD -en besvikelse att ta på allvar

Maria Ludvigsson i dagens SVD –om Svenska kyrkan

 

Maria Ludvigsson går i dagens SVD till häftigt angrepp på Svenska kyrkan. Besvikelsen tycks handla om att kyrkan sysslar med annat än att predika budskapet om Jesus Kristus som världens och vår frälsare –eller i andra termer att Maria anser att kyrkan har tappat sitt centrum och vänder prästkapporna efter vinden –för att tillfredsställa människors behov.

Med fog kan man kanske rikta en kritik mot kyrkan som går den andra vägen. Vi har varit för produktorienterade och för lite kundorienterade. Det gäller formen inte innehållet.

 

Maria tycks tillhöra en församling som tappat centrum. Jag skulle gärna vilja veta vilken kyrka hon besöker om söndagarna – och vilken påsknattsmässa hon gått i. Jag är säker på att de flesta läsare som är praktiserande kristna i Svenska kyrkan inte känner igen  hennes verklighetsbeskrivning.

Marias beskrivning passar in i den som brukar ges av en lite grupp i vår kyrka som tillhör kvinnoprästmotståndarna och 50-tals högkyrkligheten. (Ungefär samma tonläge som Göran Skytte ibland har) De vädrar sin besvikelse över att inte få spela 1:a fiolen genom att påstå att kyrkan är politiserad och har övergivit centrum –vilket är helt fel.

 

Att kyrkan efter år 2000 sysslar med fler världsliga saker än tidigare är nog sant, men har knappast med populism att göra. Den största orsaken torde vara de ändrade kompetensreglerna. Statskyrkan fick inte, driva skolor, sjukhus restauranger etc. Visst kan man fråga sig om ett äldreboende som drivs av en församling är kärnverksamhet eller om en kurs i qigong är det. Men något märkligt i kyrkliga sammanhang är det inte. I Tyskland tex. har EKD  kanske 25% av folket som medlemmar, men driver ca 80% av förskolorna. Och många sjukhus. Om det är kyrklig kärnverksamhet? Om de därmed tappat centrum?

Maria skriver vidare ”Många väljer att gå till Rom” – detta är inte sant. Givetvis skall man tillhöra den kyrka där man känner sig hemma. Men vad menar Maria med många? Ca 1% av medlemmarna i Täby församling lämnade församlingen förra året. Är det många? Jag tror inte att 1% av dessa en procent har gått till Rom. Är det många?

Att Svenska kyrkan mister medlemmar är en sorglig sak –om det inte beror på att man inte delar kyrkans tro, bekännelse och lära. Men de flesta lämnar kyrkan för att de tycker att det är för dyrt att vara med. Men medlemstappet i Svenska kyrkan skall ses i samma sammanhang som medlemsflykten i de politiska partierna, fackföreningsrörelsen och frikyrkorna. Och vid den jämförelsen har kyrkan klarat sig mycket bra.

Maria skriver också att ” I ställer bevarar kyrkan den partipolitiska strukturen och det enda som egentligen har förändrats är medlemsantal och statsbidrag”. Fel igen. Kyrkan bevarar inte den partipolitiska strukturen. Kyrkans medlemmar gör det –i viss mån. Kyrkan är demokratiskt uppbyggd. För att väljas till förtroendeuppdrag i kyrkan måste man tillhöra en registrerad nomineringsgrupp och vara medlem i kyrkan och döpt. Personer som tillhör kyrkan och är medlemmar i ett politiskt parti kan gå samman och registrera en nomineringsgrupp. Tex FISK(Folkpartister i Svenska kyrkan). Men det finns hundratals andra nomineringsgrupper i landet, som inte har någon koppling till de politiska partierna. Att kyrkan skulle ha fått några statsbidrag(annat än sk kyrkoantikvarisk ersättning) före år 2000 kan vara sant om man går långt tillbaka i tiden. Lämna kyrkan har man kunnat göra sedan 1951-så det har inget med kyrka-statreformen att göra. För övrigt kom förslaget i detta avseende från biskoparna och inte från staten.

Det värsta påståendet i dagen kolumn är ”Brain drain..(har blivit)……. ett kyrkligt problem” Vad menas. Den vanliga betydelsen av ”Brain drain”  är att intelligentsian flyr ett land för att det är bättre villkor för välutbildade i andra länder. Menar Maria att det är de intelligenta som lämnar kyrkan och endast de ointelligenta/outbildade som är kvar? Finns det något belägg för ett sådant påstående?

Än en gång undrar jag verkligen i vilken/vilka kyrkor Maria firar sina gudstjänster – den utarmade och förflackade förkunnelse som man kan ana finns där borde kanske vara ett ärende för biskop och domkapitel?

Men ändå är det viktigt att ta Marias besvikelse på allvar. Den står för något uppfordrande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s