Den mänskliga faktorn

Den mänskliga faktorn………….

Människan ställer till med stora problem för mänskligheten. Vi är vana vid det. Senast den stora oljeläckan i Mexikanska Gulfen. Värre saker har hänt. Vi har tillverkat atombomber, helt i onödan. De finns nu i tusental. Den stora risken i dag är att de kan spridas till terrornätverk eller gangsterstater. Det värsta människan kanske gjort var att detonera två atombomber i 2:a världskrigets slutskede över städerna Hiroshima och Nagasaki. Människornas girighet har gång på gång förstört samhällenas grundstabilitet. Inte sällan har problemen förvärrats när de skulle lösas. Greklands ekonomiska kris beror – vad jag kan förstå – inte på något annat än att man inte velat erkänna det som de flesta ansvariga visste. Att man levt på lån. Ungefär som familjerna i programmet ”Lyxfällan”. Men nu gällde det ett helt land.

När något går galet som vi hoppades och trodde skulle gå bra brukar vi säga att det hela berodde på ”Den mänskliga faktorn”. Den mänskliga faktorn är orsaken till att planet störtade, om det var så att piloten var full eller somnade. Den mänskliga faktorn är orsaken till att patienten dog på operationsbordet om det var så att kirurgen läst fel i journalen om vad det var som skulle opereras. Den mänskliga faktorn är orsaken till den stora oljekatastrofen om den beror på att ingenjörerna och teknikerna räknat fel när det beräknat stabilitet och tryck .

 

Ja människan är verkligen ofta mänsklighetens fiende och ofta, när något går galet, beror det på den mänskliga faktorn. Det är nödvändigt att de människor som är skyldiga till andras olyckor och jordens liv avkrävs ansvar och får ta konsekvenserna av sina handlingar. Det är att försöka ställa tillrätta. Betala tillbaka skulderna. Ta sina straff enligt lagen osv

 

Men borde inte uttrycket egentligen ha en positiv innebörd? De flesta flygplan störtar inte alls och det beror på -just det – den mänskliga faktorn! De framförs av skickliga och välutbildade piloter som hela tiden gör det rätta. De flesta oljeplattformar byggs och sköts av kunniga människor som räknar rätt och som inte gör fel.

 

Att vara människa är att leva som en del av ett gigantiskt samarbetsprojekt där vi alla är helt beroende av att många andra människor tar ansvar och gör rätt. Det gäller avloppssystem. Det gäller järnvägstrafik och biltrafik. Det gäller livsmedelsproduktion och livsmedelsdistrubition. Det gäller sjukvård och arbetsmarknad. Utan ”den mänskliga faktorn” skulle samhället rasa samman på mycket kort tid.

 

Det märkliga är inte att vi blir sjuka och dör -utan att vi föddes och att vi lever.

 

Det hela beror på hur man ser det, skulle någon säkert säga ? Visst, var och en äger sin egen upplevelse av tillvaron. Men ändå, den positiva mänskliga faktorn är det som bär oss och kan ge oss ett värdigt mänskligt liv.

 

Har detta något med Kristen tro att göra? Jo, kristen tro utgår från att tillvaron är Helig och skapad av Gud. Alltså är den positiva mänskliga faktorn ingen slump, utan en del av livets mening. Vi kan också säga att hos Gud märks den positiva mänskliga faktorn  tydligast i personen Jesus.

 

För att vi skall kunna leva ett värdigt mänskligt liv behövs  förlåtelsen när den mänskliga faktorn orsakat det som blev fel för livet. Men också förlåtelsen är nedlagd i skapelsen. Kristendomen går inte ut på att vi skall be Gud om förlåtelse -utan på att vi skall förstå att vi är förlåtna. Denna insikt kan, ibland, ge oss kraft att försonas med varandra.

Men, först soning sen försoning. Juridisk skuld kan inte förlåtas bort. Vi måste dömas enligt lagen. Men den juridiska skulden får inte förväxlas med den moraliska skulden -men det är en annan historia som jag kanske återkommer till.

Diskutera gärna artikeln på: 

 

  johanblix.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s